Business Internaţional

China şi UE au decis intensificarea coordonării politicilor economice şi comerciale, inclusiv liberalizarea comerţului şi investiţiilor

China şi UE au decis intensificarea coordonării...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

19.07.2022, 19:04 161

China a acceptat intensificarea coordonării politicilor economice cu Uniunea Europeană, inclusiv liberalizarea comerţului şi investiţiilor, dar păstrează tăcerea asupra unui acord comercial blocat din cauza disputelor privind drepturile omului, asupra situaţiei geopolitice şi războiului din Ucraina.

În a noua rundă de negocieri între China şi UE, vicepremierul chinez Liu He şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, au avut discuţii "pragmatice", "directe" şi "eficiente", potrivit Ministerului Comerţului de la Beijing, citat de agenţia Reuters.

"Cele două părţi vor accelera comunicaţiile şi coordonarea în materie de politici economice, vor intensifica relaţiile de cooperare în sectorul mondial al alimentaţiei, în cel energetic şi în alte domenii, urmând să promoveze stabilitatea economică şi financiară globală", precizează instituţia.

Cea mai recentă sesiune de negocieri avusese loc în urmă cu doi ani, cu accent pe un pact de investiţii. Acordul de investiţii UE-China, semnat în 2020, nu este încă ratificat.

"Cele două părţi vor promova activ comerţul, liberalizarea şi facilitarea investiţiilor, vor intensifica deschiderea reciprocă, vor promova competiţia corectă, vor proteja drepturile de proprietate intelectuală şi vor optimiza constant mediile de afaceri", subliniază Ministerul chinez al Comerţului, fără a face nicio referire la Acordul de investiţii blocat din cauza disputelor privind drepturile omului.

În martie 2021, Administraţia de la Beijing a aplicat sancţiuni împotriva unor politicieni europeni ca reacţie la măsuri restrictive impuse de Bruxelles asupra unor oficiali chinezi acuzaţi de implicare în reprimarea etnicilor uiguri din regiunea Xinjiang. Beijingul neagă acuzaţiile privind acţiunile de reprimare.

Pe fondul disputelor, Parlamentul European a suspendat în mai 2021 procesul de ratificare a Acordului de investiţii UE-China.

La începutul anului 2022, China a suspendat importurile din Lituania, ca reacţie la deschiderea în acest stat membru UE a unei reprezentanţe diplomatice a Taiwanului, considerat de Beijing teritoriu chinez.

China şi UE "au stabilit să garanteze siguranţa şi să faciliteze funcţionarea canalelor comerciale", a insistat Ministerul chinez al Comerţului.

Disensiunile dintre Bruxelles şi Beijing s-au amplificat din cauza refuzului Chinei de a condamna invazia militară rusă în Ucraina. Administraţia de la Beijing nu a făcut nicio referire marţi la această problemă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO