Business Internaţional

China suspendă importurile fier, cărbune din Coreea de Nord, în concordanţă cu noile sancţiuni ONU

China suspendă importurile fier, cărbune din Coreea de...

Autor: Mircea Olteanu

14.08.2017, 13:31 182

Ministerul Comerţului de la Beijing a anunţat că această măsură intră în vigoare începând de marţi.

China, considerată drept principalul aliat diplomatic şi economic al Phenianului, s-a angajat să implementeze în totalitate sancţiunile impuse Coreei de Nord, după ce Statele Unite şi-au intensificat presiunile asupra Beijingului.

Anunţul vine după mai multe zile de schimburi dure de replici între preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi regimul nord-coreean.

Regimul Kim Jong-Un a avertizat că ar putea lansa rachete în apropierea Insulei americane Guam, situată în Oceanul Pacific, pentru a face o demonstraţie de forţă. Preşedintele SUA, Donald Trump, a atras atenţia că armata americană este pregătită pentru un conflict cu regimul nord-coreean.

Statele Unite au acuzat China că nu exercită suficientă presiune asupra regimului de la Phenian.

Pe 6 august, Consiliul de Securitate al ONU a votat în unainimitate noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, prin care exporturile nord-coreene vor fi profund afectate. Rezoluţia, care a fost redactată de SUA şi negociată cu aliatul tradiţional al Coreei de Nord, China, vizează să crească presiunea economică asupra Phenianului pentru a determina oficialii nord-coreeni să oprească dezvoltarea programului nuclear.

Astfel, exporturile nord-coreene vor avea mult de suferit, în mod special cele de cărbune, fier, plumb, minereuri şi alte materii prime. Pentru regimul de la Phenian exportul de cărbune către China a reprezentat până acum una dintre principalele surse de venit, însă şi Beijingul, fiind membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a votat în favoarea noilor sancţiuni.
Potrivit estimărilor, valoarea exporturilor nord-coreene se va diminua cu aproximativ 1 miliard de dolari anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO