Business Internaţional

China va plăti preţul pentru noile sancţiuni impuse Coreei de Nord

China va plăti preţul pentru noile sancţiuni impuse...

Autor: Marian Avram

08.08.2017, 06:06 323

Această declaraţie vine la câteva zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni ce vor produce efecte importante asupra economiei nord-coreene.

Prezent la summitul ASEAN ce se desfăşoară în perioada 6-8 august la Manila, Wang a declarat că Beijingul, alături de comunitatea internaţională, se opune testelor cu rachete efectuate de regimul de la Phenian, însă a precizat că Guvernul chinez va plăti majoritatea costurilor produse de sancţiunile rezoluţiei ONU.

”Datorită legăturilor economice tradiţionale dintre China şi Coreea de Nord, vom plăti cea mai mare parte a pierderilor nord-coreene cauzate de punerea în aplicare a rezoluţiei. Cu toate acestea, pentru a proteja sistemul internaţional de neproliferare, pacea şi stabilitatea regională, China va aplica în mod riguros întregul conţinut al rezoluţiei”, a declarat Wang.

Rezoluţia adoptată sâmbătă de ONU interzice exporturile nord-coreene de cărbune, fier, minereuri de fier sau plumb. De asemenea, interzice statelor să angajeze muncitori nord-coreeni şi opreşte orice investiţie străină directă în Coreea de Nord.

Wang a mai afirmat că rezoluţia ONU arată clar că din procesul de negociere trebuie să facă parte şase actori. Acest mecanism de dialog a fost blocat de autorităţile de la Phenian, iar Wang a adăugat că de la masa negocierilor nu trebuie să lipsească nici Rusia, nici Japonia. Ministrul chinez de Externe a precizat că aceasta a fost promisiunea pe care au făcut-o membrii Consiliului de Securitate al ONU.

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat că Washingtonul nu urmăreşte schimbarea regimului de la Phenian sau reunificarea cu Coreea de Sud, afirmaţie apreciată de Wang.

Cu o zi înainte, ministrul chinez de Externe a mai afirmat că sancţiunile ONU au fost concepute pentru a bloca în mod eficient programul nuclear al Coreei de Nord. ”Scopul final este de a stabiliza regiunea pe termen lung prin intermediul negocierilor”, a mai spus Wang.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels