Business Internaţional

Chinezii vor să cumpere compania aeriană de stat Malev din Ungaria

Chinezii vor să cumpere compania aeriană de stat Malev din Ungaria

Foto Mediafax

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

20.07.2011, 00:03 683

Hainan Airlines Group, a patra mare companie aeriană din China,ar putea prelua grupul ungar de stat Malev, potrivit unei sursechineze citată de Portfolio.hu.

Dacă tranzacţia se va finaliza, Hainan Airlines (HNA) ar fiprima companie ae­riană chineză care investeşte într-un operatoraerian european. HNA a semnat o scrisoare de intenţie cu Malevprivind o cooperare mai strânsă şi a trimis reprezen­tanţi sănegocieze cu compania ungară.

"Hainan poartă discuţii cu Malev pe fondul promovării cooperăriidintre com­panii aeriene de către guvernele ungar şi chinez", adeclarat sursa, care a indicat faptul că ar putea dura "cel puţinpatru până la cinci luni" până când toate aspectele care stau încalea încheierii unui acord vor fi clarificate. Totuşi,preşedintele HNA Chen Feng remarca săptămâna trecută că operatoruleste mai interesat de crearea unei noi companii aeriene înUngaria.

HNA este de asemenea interesată de o participaţie în ca­drulHochtief Air­port din Ger­mania, care deţine pachete de acţiuni încadrul a şase aeroporturi internaţionale din Atena, Dusseldorf,Tirana, Hamburg, Sydney şi Buda­pesta. Grupul chi­nez concurează cupatru alte companii pentru Hochtief Airport.

Au mai vrut să cumpere Malev

HNA a mai luat în calcul depunerea unei oferte pentru Malev înanul 2004, însă a renunţat la investiţie pentru că grupul chinez nudispunea de o reţea amplă de rute în Europa şi a considerat risculfinanciar prea mare.

Premierul ungar Viktor Orban a efectuat o vizită în China anultrecut şi a anunţat că a purtat discuţii cu preşe­dintele HNA ChengFeng cu privire la crearea unei com­panii aeriene în Un­garia şi cuprivire la restructurarea Ma­lev.

Ministrul ungar al dezvoltării Tamas Felleghi a declarat pe 5iulie că negocierile cu un investitor strategic pentru vânzareaMalev decurg bine, însă acesta nu a dezvăluit numeleinvestitorului. Felleghi a adăugat că un număr de aspecte economiceşi juridice rămân de clarificat cu grupul Vneshekonombank dinRusia, care deţine o participaţie minoritară în cadrul Malev prinintermediul AirBridge.

Renaţionalizată în 2010

La începutul lunii martie 2010, Ungaria a preluat o participaţiede 95% în cadrul companiei aeriene naţionale copleşite de datorii,practic renaţionalizând compania la doi ani după privatizareaacesteia.

Statul a înlocuit banca de dezvoltare rusă deţinută de statVnesheconombank (VEB) în poziţia de acţionar majoritar.

Banca deţinea această poziţie după cumpărarea unei participaţiiîn cadrul AirBridge, companie a miliardarului rus Boris Abramovici,care a cumpărat Malev în 2007. VEB deţine în continuare oparticipaţie de 5%.

În septembrie anul trecut, guvernul ungar anunţa că ia în calculvânzarea companiei naţionale de transport aerian revenită subcontrolul statului.

Guvernul ungar a acordat ajutoare de aproape 100 milioane dedolari Malev. Agenţia de administrare a datoriei statului ainjectat 14,7 miliarde de forinţi (71 milioane de dolari) încapitalul Malev şi a acordat un împrumut de 5,7 miliarde de forinţi(27,5 milioane de dolari), potrivit ministrului Felleghi.

Malev a reuşit să-şi reducă uşor pierderile în 2010 de la unnivel record de 24,84 miliarde de forinţi (90 de milioane de euro)în 2009, însă cifra se situează cu mult peste aşteptările privind opierdere de aproximativ 20 de miliarde de forinţi.

Malev are 22 de aeronave care deservesc 50 de destinaţii din 36de ţări, conform site-ului companiei. Hainan Airlines are o flotăde 112 aeronave şi a fost înfiinţată în 1993.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO