Business Internaţional

Cine a fost Muriel Siebert, „prima doamnă a burselor”

Cine a fost Muriel Siebert, „prima doamnă a burselor”

Autor: Octavian Calei

01.09.2013, 13:46 306

Muriel Siebert, prima femeie care a devenit membru al bursei New York Stock Exchange (NYSE), a murit la vârsta de 84 de ani din cauza cancerului, săptămâna trecută, scrie Business Insider.

Siebert a fondat şi a condus compania de brokeraj care îi poartă numele, Muriel Siebert. În 1996, firma s-a listat pe Wall Street sub denumirea Siebert Financial Corp.

Jane Macon, director de la Siebert Financial, o descrie pe cea care a fondat compania ca fiind „o femeie extraordinară, o deschizătoare de drumuri şi un pionier”. Siebert a stabilit un standard pentru toţi cei care au intrat în lumea financiară după ea.

Siebert s-a născut în statul american Cleveland şi s-a mutat în New York în 1954 la vârsta de 22 de ani. Ea şi-a început cariera ca stagiar la o firmă de cercetare unde câştiga 65 de dolari pe săptămână. Mai târziu, Siebert a devenit specialist în industria aviatică şi aerospaţială iar mai târziu a devenit partener la firme de intermediari financiari.

La sfârşitul anului 1967, Siebert şi-a cumpărat un loc în board-ul NYSE după o perioadă îndelungată de insistenţe într-un business dominat de către bărbaţi. Când a încercat să obţină o sponsorizare pentru a putea intra în ringul NYSE, nouă din zece persoane au refuzat-o. În acelaşi an, Siebert şi-a înfiinţat compania de investiţii.

Timp de 5 ani, începând din 1977, Siebert a ocupat postul de guvernator al sistemului bancar şi financiar din New York, supraveghind o piaţă de 500 de miliarde de dolari. Prin reformele şi măsurile luate de Siebert, băncile din statul american pe care le-a supravegheat au trecut cu brio peste perioada de criză când dobânzile urcaseră alarmant şi instituţiile de credit intrau în faliment de-a lungul SUA.

După ce a candidat în 1982 pentru Republicani pentru un post de senator şi a ieşit pe al doilea loc, ea s-a întors la conducerea companiei.

Siebert a proiectat un program de educaţie financiară pentru tineri în timpul mandatului ei de preşedinte al New York Women’s Agenda, o coaliţie de peste 100 de organizaţii care promovează drepturile femeii. Programul a fost adoptat de către toate liceele economice din New York şi a fost promovat mai apoi la nivel naţional.

Muriel Siebert a promovat femeile în lumea afacerilor, conducând diverse organizaţii precum Council on Foreign Relations, International Womens’s Forum, Deloitte & Touche's Council for the Advancement and Retention of Women şi New York Women's Forum.

„Întotdeauna a împins uşile închise şi le-a ţinut deschise ca şi alţii să intre”, a spus Macon într-un interviu telefonic.

Muriel Siebert nu a fost căsătorită niciodată şi nu a avut copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24