Business Internaţional

Cine ar câştiga primul meci de la Campionatul din Qatar dacă s-ar juca pe PIB: De la ora 18:00, ora României, a avut loc deschiderea Campionatului Mondial de fotbal 2022 unde se înfruntă Ecuador cu Qatar. Partida de fotbal a fost câştigată de Ecuador cu 2-0

Cine ar câştiga primul meci de la Campionatul din Qatar...

Autor: Alexandru Nanu

20.11.2022, 17:52 803

UPDATE 20:00: Partida de fotbal a fost câştigată de Ecuador cu 2-0

UPDATE 18:45: La finalul primei reprize Ecuador conduce cu două goluri

La deschiderea Campionatului Mondial de fotbal Qatar 2022 se înfruntă Ecuador de înfruntă un PIB de 106 de miliarde de dolari, în 2021, cu Qatar cu un PIB de aproape 180 de miliarde de dolari în 2021.

Ecuadorul are o de aproape 18 milioane de locuitori şi a înregistrat o creştere economică de 4,2% în anul 2021, în timp ce Qatarul are o populaţie de aproape 3 milioane de locuitori şi a înregistrat o creştere economică de 1,5% în anul 2021.

Conform indicelui puterii de cumpărare în funcţie de ţară, anul 2021 realizat de portalul numbeo.com, Qatarul se află pe locul 6 cu o valoare de 93.12, în timp ce Ecuadorul se clasează pe locul 66 cu o valoare de 30.54.

Organizarea Campionatului Mondial din 2022 i-a adus Qatarului o factură de circa 7,7 mili­arde de euro doar atunci când vine vorba despre investiţiile realizate în infrastructura sportivă dezvoltată pentru această competiţie. Cea mai mare parte a acestei infrastructuri se traduce prin opt stadioane, inclusiv unul temporar, ceea ce marchează o premieră în istoria cupei mondiale.

Mai exact, stadionul denumit „974” a fost construit din 974 de containere, va fi dezasamblat după finalul competiţiei, iar componentele lui vor fi donate către naţiuni mai puţin dezvoltate. Majoritatea stadioanelor care fac parte din infrastructura Campionatului Mondial vor fi reconfigurate sau utilizate la Jocurile Olimpice Asiatice din 2030. Cel mai mare stadion este „Lusail Iconic Stadium”, cu o capacitate de 80.000 de persoane, care va găzdui şi finala Campionatului Mondial din 2022. După eveniment, acesta va fi transformat într-un spaţiu comunitar pentru educaţie, comerţ, facilităţi sportive şi alte activităţi.

Pe lângă această infrastructură sportivă, Qatarul a angrenat în ultimii ani investiţii de circa 190 de miliarde de euro în anticiparea competiţiei, pentru a-şi dezvolta o linie de metrou, un nou aeroport, drumuri rutiere şi alte tipuri de infrastructură, conform declaraţiilor oficiale corelate cu un raport lansat anterior de compania globală de consultanţă Deloitte.

O analiză a firmei britanice de cercetare Capital Economics arată că ritmul în care s-au vândut biletele pentru campionat sugerează că aproximativ 1,5 milioane de persoane vor vizita Qatarul cu ocazia Campionatului Mondial.

Dacă fiecare vizitator ar sta timp de zece zile şi ar cheltui 480 de euro pe zi, asta ar putea genera din start un plus de peste 7,2 miliarde de euro pentru PIB-ul ţării-gazdă.

Dincolo de investiţiile Qatarului, FIFA a investit peste 1,6 miliarde de euro în organizarea Campionatului Mondial din Qatar, dintre care 424 de milioane de euro reprezintă totalul premiilor în bani dedicate echipelor participante.

Echipa câştigătoare va pleca acasă cu nu mai puţin de 40,5 mi­lioane de euro.  FIFA estimează în mod oficial venituri de peste 4,4 miliarde de euro de la acest turneul final, dar presa internaţională scrie că organismul care guvernează industria se aşteaptă şi la posibilitatea de a obţine venituri record.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO