Business Internaţional

Cine ar putea prelua activele pe care AIG incearca sa le vanda?

03.10.2008, 16:41 6

Fostul director general al American International Group (AIG), Maurice Greenberg, a cerut actualului sef al grupului, Edward Liddy, sa ii ofere posibilitatea de a licita pentru activele pe care asiguratorul incearca sa le vanda pentru a rambursa un credit dat de guvernul Statelor Unite.

Liddy a preluat conducerea AIG in urma cu doua saptamani, dupa ce guvernul american a incheiat un acord pentru a imprumuta asiguratorul cu 85 de miliarde de dolari in schimbul preluarii unei participatii de 79,9% din capitalul grupului. AIG, care a fost pana la inceputul anului cel mai mare asigurator la nivel mondial, se afla la acel moment in pericol de faliment.
AIG s-a pregatit sa vanda unele active pentru a incepe rambursarea creditului, in contextul in care un grup de investitori incearca sa mentina controlul asupra companiei. Printre activele vizate se numara divizia de leasing de avioane, reasiguratorul Transatlantic Holdings si London City Airport, potrivit articolelor din presa.
Greenberg a inaintat cererea in cadrul unei scrisori datate din 29 septembrie si a afirmat ca procesul de vanzare al activelor a avut loc "fara transparenta si furnizarea de oportunitati de participare catre alti cumparatori posibili", care ar fi ajutat AIG sa obtina cel mai bun pret din punctul de vedere al actionarilor.
Autenticitatea scrisorii a fost verificata de purtatorul de cuvant al lui Greenberg, Glen Rochkind. "AIG saluta orice exprimare rezonabila a interesului pentru operatiunile pe care intentionam sa le vindem", a declarat purtatorul de cuvant al grupului, Joe Norton, care a confirmat faptul ca Liddy a primit scrisoarea lui Greenberg.
Greenberg a plecat de la AIG in anul 2005, intrucat era investigat pentru situatia contabila. El este in continuare implicat in unele procese civile legate de perioada in care a fost seful AIG. Greenberg si companiile afiliate detin impreuna 355 milioane de actiuni AIG, reprezentand 13,6% din capitalul grupului. Compania, infiintata in Shanghai, China, in urma cu 89 de ani, vinde o gama larga de polite de asigurari in 130 de state si teritorii, inclusiv in Romania.
AIG a fost, pana recent, cel mai mare asigurator la nivel mondial, dar valoarea sa de piata s-a prabusit dupa ce a raportat pierderi de 18 miliarde de dolari in ultimele trei trimestre. Actiunile AIG au scazut de la maximul de 70,13 dolari pe unitate, inregistrat anul trecut, la minimul de 1,25 dolari pe unitate, in tranzactiile efectuare inainte de a anunta incheierea acordului cu Fed.
Desi anumite operatiuni ale companiei au fost afectate de criza subprime exista inca numeroase divizii, printre care cea de leasing si cea de asigurari de viata, care au ramas profitabile pe parcursul celor trei trimestre consecutive de pierderi inregistrate de companie, in ansamblu. Iar varietatea de active detinute de asiguratorul american reflecta in buna masura filosofia de business a lui Greenberg, omul care a condus destinele companiei intr-una dintre cele mai prolifice perioade pentru aceasta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO