Business Internaţional

Cine pierde in urma vanzarii Bear Stearns catre JP Morgan Chase

Cine pierde in urma vanzarii Bear Stearns catre JP Morgan Chase

Click pentru imaginea intreaga

19.03.2008, 19:45 22

Alan Schwartz, directorul executiv al Bear Stearns, a avut neplacuta misiune de a-si informa membrii consiliului director de tranzactia pe care a fost nevoit sa o incheie cu JP Morgan Chase, banca pe care o conduce fiind achizitionata pentru doar 2 dolari/actiune, titreaza The New York Times.
In mai putin de cateva zile actionarii Bear Stearns au fost intr-adevar ruinati, iar printre cei mai nefericiti se numara Thomas Marano, directorul operatiunilor ipotecare ale Bear Stearns, Bruce Lisman, directorul adjunct al diviziei de investitii, James Cayne, presedintele bancii si miliardarul Joseph Lewis.
Saptamana trecuta, directorii executivi ai Bear erau convinsi ca banca va fi vanduta pentru cateva miliarde de dolari, nicidecum pentru doar 236 de milioane de dolari.
Toata lumea se intreaba cum a putut Bear Stearns sa fie vanduta pentru un pret atat de mic. Daca se cunostea faptul ca banca are probleme, de ce nu a apelat la ajutoare financiare mai devreme? Acestea au fost cateva dintre intrebarile la care Schwarts, impreuna cu directorul financiar al Bear, Samuel Molinaro, a trebuit sa raspunda in cadrul intalnirii de luni dupa-amiaza.
Toti acesti directori, care si-au petrecut o mare parte din intreaga lor activitate profesionala la Bear Stearns, gasesc acest lucru de neconceput.
Cu atat mai mult cu cat Bears Stearns este una dintre putinele companii de pe Wall Street care si-au incurajat angajatii, de la cel mai mic nivel la cel mai ridicat, sa devina actionari ai bancii pe termen lung, acestia detinand in prezent o participatie de peste 30% in cadrul bancii.
Pentru James Cayne, presedintele Bear Stearns si fostul director executiv al bancii, sa fie actionar al Bear reprezenta un motiv de mandrie. Acum un an, Cayne era miliardar in dolari, cand o actiune Bear Stearns depasea nivelul de 160 de dolari, in prezent participatia sa valorand doar 28 de milioane de dolari, la pretul de 4,81 de dolari/actiune.
Schwartz detine in jur de 1,02 milioane de actiuni, participatia detinuta ridicandu-se astfel la valoarea de aproximativ 4,9 milioane de dolari.
Nu doar directorii executivi ai Bear Stearns au avut de pierdut in urma tranzactiei catre JPMorgan. Printre cei afectati de achizitia bancii americane se numara si Joseph Lewis, care anul trecut a investit in Bear Stearns peste un miliard de dolari, atunci pretul unei actiuni depasind nivelul de 100 de dolari. De asemenea, si fondurile de investitii ale Morgan Stanley, Legg Mason sau Mewhineey & Strauss s-au numarat printre pierzatorii vanzarii bancii americane.
Cu toate acestea, au existat si investitori care au castigat ceva bani dupa urma tranzactiilor cu actiuni ale Bear Stearns, insa acest lucru se intampla anul trecut. Predecesorul lui Cayne, Alan Greenberg, a vandut la inceputul lui 2007 actiuni ale Bear Stearns in valoare de cel putin 50 de milioane de dolari, in timp ce Jeffrey Mayer a tranzactionat la sfarsitul anului actiuni in valoare de 9 milioane de dolari, pretul de achizitie al unei actiuni Bear Stearns in luna decembrie atingand nivelul de 89 dolari/actiune.
Dupa anuntul vanzarii, peste banca Bears Stearns s-a asternut tacerea, nimeni nemaifiind dispus sa dea declaratii oficiale in legatura cu rezultatul acesteia.
In particular insa, sentimentul de frustrare este unul cat se poate de real si de puternic, vestea tranzactiei reprezentand pentru multi dintre actionarii Bear Stearns un adevarat soc. "Intreaga mea viata s-a dus pe apa sambetei", a declarat unul dintre actionari. Conform unor zvonuri care circula pe Wall Street, cativa dintre directorii executivi s-au vazut nevoiti sa-si vanda din casele de vancanta pentru a face rost de bani.
In incercarea de a detensiona putin spiritele in cadrul bancii, oficialii Bear Stearns au trimis un e-mail angajatilor, prin care ii asigura ca banca nu-si va sista operatiunile si ca salariile se vor plati in continuare. De asemenea, banca anunta ca va pune la dispozitia angajatilor psihologi, specializati in tratarea depresiilor.
"Intreaga stabilitate a unui angajat Bear Stearns a fost zdruncinata", a declarat Ari Kiev, consilier specializat in astfel de probleme. "Angajatul se simte furios pe organizatie, se simte dezamagit. Si nu este vorba numai despre bani. Se pune si problema rusinii si sentimentului stanjenitor", a adaugat Kiev.
"In primul rand cu totii ne punem intrebarea daca ne vom pastra locul de munca, in al doilea rand, ne intrebam daca in cazul in care vom fi dati afara daca vom primi compensatiile necesare", a declarat unul dintre bancherii Bear. "In acelasi timp speram ca Lehman sa nu aiba aceeasi soarta ca si noi, deoarcere numarul bancherilor fara locuri de munca ar creste prea mult", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO