Business Internaţional

Ciprioţii caută soluţii pentru a recâştiga încrederea clienţilor în sistemul bancar. Guvernatorul băncii centrale a Ciprului: Vom ridica treptat restricţiile de capital

Analiştii economici: „Cipru nu va renunţa prea curând la restricţiile de capital”

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

03.04.2013, 00:07 559

„Nu vă pot spune exact dacă va mai dura încă şapte sau 14 zile până când se va pune capăt restricţiilor de capital, dar trebuie să le ridicăm treptat“, a spus Demetriades.

El a respectat promisiunea făcută, ieri anunţându-se o relaxare parţială a controa­lelor de capital din Cipru. Pragul pentru tranzacţiile financiare care nu au nevoie de aprobarea băncii centrale a fost ridicat de la 5.000 euro la 25.000 euro, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Autorităţile cipriote au decis de ase­menea, împreună cu creditorii inter­naţionali, să deblocheze 10% din fondurile îngheţate efectiv ale deponenţilor cu economii de peste 100.000 euro la Bank of Cyprus. Planul de recapitalizare al instituţiei prevede ca 37,5% dintr-un depozit de peste 100.000 euro să fie convertite în acţiuni la bancă, iar încă 22,5% vor fi fonduri îngheţate care ar putea fi de asemenea transformate în acţiuni în funcţie de circumstanţe.  

Referitor la suma echivalentă cu 22,5% dintr-un depozit peste 100.000 euro care va fi îngheţată temporar, Demetriades a menţionat că aceasta va reprezenta o rezervă substanţială.

„Nu mă aştept să fie nevoie de această rezervă. Procentul a fost stabilit împreună cu creditorii internaţionali care au asigurat că nu va mai fi nevoie de bani în plus. Fondurile vor fi îngheţate până când se va încheia evaluarea activelor transferate de la banca Laiki la Bank of Cyprus“, a explicat guver­natorul, încercând să calmeze deponenţii care au aflat zilele trecute că pierderile lor pot ajunge la 60%.
 

Bank of Cyprus a încheiat preluarea activelor de la Laiki

Bank of Cyprus a anunţat că a încheiat preluarea activelor „bune“ ale băncii Laiki conform condiţiilor aferente programului de bailout. Toate depozitele garantate de la Laiki, de maxim 100.000 euro, au fost transferate către Bank of Cyprus, în timp ce depozitele peste 100.000 euro şi creditele neperformante vor rămâne în cadrul unei bănci „rele“ cel mai probabil până când instituţia va fi lichidată într-o perioadă de şapte ani.

„Bank of Cyprus va oferi servicii financiare tuturor clienţilor Laiki. De asemenea, toţi angajaţii Laiki din Cipru au fost transferaţi la unităţile Bank of Cyprus“, se arată în declaraţia celei mai mari bănci cipriote. În plus, instituţia de credit cipriotă a încheiat procesul de vânzare a portofoliilor de credite, depozite şi active fixe ale su­cursalei din Grecia către Piraeus Bank. 
 

Guvernatorul cipriot refuză să dea curs solicitărilor privind demisia sa

Demetriades, criticat de presa locală că nu a luat măsurile necesare în sistemul bancar pentru a evita situaţia actuală din Cipru, a încercat să se distanţeze de condiţiile convenite cu liderii UE pentru acordarea ajutorului financiar extern de 10 miliarde euro şi a încercat să arunce vina pe politicienii ţării.

„Noi am implementat ceea ce s-a stabilit cu Eurogroup, dar nu am fost implicaţi în luarea deciziei. A fost decizie politică şi cred că atunci când oamenii îşi vor da seama ce

s-a întâmplat cu adevărat, vor înţelege că banca centrală a avut un rol esenţial în sta­bilizarea situaţiei“, a afirmat bancherul cipriot.

Recent, mai mulţi politicieni i-au cerut guvernatorului să demisioneze şi să îşi asume vina pentru dezastrul financiar din Cipru, însă acesta a refuzat. Ministrul de externe cipriot Ioannis Kasoulides a spus săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă că aproape toate partidele politice au cerut demisia lui Demetriades.
 

Creditorii internaţionali au relaxat condiţiile de austeritate impuse Ciprului pentru împrumuturi

Statele zonei euro şi FMI au acordat Ciprului un an suplimentar pentru îndeplinirea ţintelor bugetare în cadrul acordului de ajutor financiar extern, cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, potrivit unei variante preliminare a acordului, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Cipru va trebui să ajungă la un surplus bugetar primar, excluzând cheltuielile cu serviciul datoriei, de 4% în 2017, faţă de ţinta anterioară de 2016, întrucât şocul cauzat de închiderea sistemului bancar pentru aproape două săptămâni în martie ameninţă să afecteze grav economia ţării.

Pentru acest an, Cipru estimează un deficit bugetar primar de 2,4% din PIB.

„Aşezarea finanţelor publice pe o cale sustenabilă este prioritară pentru stabilizarea economiei şi revenirea încrederii companiilor, populaţiei şi investitorilor străini în perspectivele economice pe termen lung ale ţării“, se arată în proiectul de acord obţinut de publicaţia americană.

Cipru şi-a asumat o listă lungă de obiective în schimbul împrumuturilor de 10 miliarde de euro, inclusiv reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, precum şi restructurarea sectorului bancar.

Acordul cu zona euro şi FMI prevede adoptarea de către Cipru a unor măsuri de austeritate cu un impact de 351 milioane de euro în acest an, sumă echivalentă cu 2,1% din PIB. Printre acestea se numără majorarea taxei pe profit de la 10% la 12,5%, a TVA de la 17% la 18% şi creşterea accizelor pe produse din tutun şi alcool. Marius Oncu
 

Clienţii sucursalei britanice a Laiki au fost preluaţi de Bank of Cyprus şi nu vor pierde depozitele

Aproximativ 15.000 de clienţi ai sucursalei Popular Bank (Laiki) din Marea Britanie vor scăpa cu depozitele neconfiscate de autorităţile cipriote, după ce subsidiara britanică a Bank of Cyprus a preluat conturile acestora, potrivit The Guardian.

La o săptămână după ce guvernul britanic anunţa că încearcă să găsească o soluţie pentru a proteja clienţii sucursalei locake a Laiki, conturile în valoare de 270 milioane de lire sterline au fost transferate la subsidiara Bank of Cyprus.

Laiki operează în Marea Britanie printr-o sucursală, activitatea acesteia fiind reglementată de autorităţile din Cipru. Astfel, depozitele de până la 100.000 euro erau garantate de guvernul de la Nicosia, iar sumele care depăşesc această valoare puteau fi utilizate de statul mediteranean pentru finanţarea programului de bailout, aşa cum se întâmplă cu depozitele bancare din Cipru.

Bank of Cyprus UK Limited este o subsidiară capitalizată separat, încorporată în Marea Britanie, cu licenţă bancară, reglementată, supravegheată şi garantată de autorităţile britanice. În Marea Britanie, depozitele sunt garantate până la suma de 85.000 lire sterline.

Bank of Cyprus UK a anunţat că clienţii nu vor fi supuşi niciunei obligaţii sau taxe speciale şi nici restricţiilor impuse în Cipru asupra utilizării banilor din conturi.

Clienţii Laiki UK cu descoperire de cont vor rămâne la această bancă, iar conturile lor vor fi îngheţate. Portofoliul de credite a fost de asemenea păstrat de sucursala locală a Laiki. Vlad Popescu
 

Ministrul cipriot al Finanţelor a demisionat

Ministrul cipriot al finanţelor Michalis Sarris (foto) a demisionat după încheierea discuţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, guvernul încheind un memorandum de înţelegere cu UE şi FMI pentru acordul de finanţare de 10 miliarde euro.

Sarris a demisionat ieri după finalizarea negocierilor, potrivit agenţiilor Bloomberg şi Reuters. Guvernul a dezminţit informaţii apărute anterior pe surse privind posibila demisie a lui Sarris.

Preşedintele Nicos Anastasiades a acceptat deja demisia ministrului, notează Reuters. Motivul demisiei ar fi „investigaţii în derulare“. Potrivit televiziunii de stat RIK TV, ministrul muncii Haris Georgiades urmează să preia portofoliul Finanţelor. Guvernul cipriot a finalizat ieri negocierile cu Comisia Europeană şi FMI, stabilind prevederile finale ale acordului de finanţare de 10 miliarde euro.

Prima tranşă urmează să intre în luna mai, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului cipriot Christos Sylianides. „Am convenit asupra unui memorandum. Este o evoluţie semnificativă“, a afirmat oficialul.

Cipru trebuie să aducă bugetul structural (care nu include plăţile în contul dobânzilor datoriei de stat) pe surplus până în 2018. Împrumuturile de la creditorii internaţionali vor avea o dobândă de 2,5%, iar rambursarea va începe peste 10 ani. Ministrul finanţelor Michalis Sarris a afirmat la încheierea discuţiilor că speră să renunţe cât mai curând posibil la restricţiile asupra circulaţiei capitalului, dar nu a putut preciza un termen clar. Vlad Popescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO