Business Internaţional

Cipru îşi deschide larg porţile pentru investiţii chineze, în timp ce Germania şi Franţa ridică bariere în calea acestora

Christodoulos Angastiniotis, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ciprului

Avem investiţii chinezeşti în toate sectoarele economiei din insula noastră. Relaţiile dintre Cipru şi China sunt excelente.

Christodoulos Angastiniotis, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ciprului Avem investiţii chinezeşti în toate sectoarele economiei din insula noastră. Relaţiile dintre Cipru şi China sunt excelente.

Autor: Catalina Apostoiu

25.04.2018, 00:07 508

Ambasadorul chinez în Cipru a vorbit despre „potenţialul uriaş“ oferit de noul Drum al Mătăsii de a dubla comerţul bilateral la peste 1 mld. dolari, adică 5% din producţia anuală a Ciprului.

O relaţie neobişnuită este pe cale să se consolideze: cea dintre China şi Cipru, scrie Bloomberg. „Avem investiţii în toate sectoarele economiei“, a declarat recent Christodoulos Angastiniotis, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ciprului, într-un discurs în care a lăudat starea excelentă a relaţiilor dintre cele două ţări.

În timp ce preşedintele american Donald Trump, dar şi unele dintre economiile mai mari ale Europei ridică bariere în calea comerţului chinez, Ciprul îşi deschide larg porţile în faţa investiţiilor chineze. Reticenţa primelor ar putea veni prea târziu în condiţiile în care China este deja adânc implantată în Europa.

Puţine ţări îşi pot permite să evite investiţii din economia de 11.000 miliarde de dolari a Chinei, şi cu atât mai puţin cele ca Ciprul, al cărei PIB pe cap de locuitor, de 27.000 de dolari, este la jumătate din cel din Germania.

Poate că acest lucru nu este imediat evident, dar banii chinezi sunt peste tot în Cipru, de la imobiliare şi transport naval la servicii financiare, turism şi energie regenerabilă.

În Nicosia, ambasadorul chinez Huang Xingyuan a vorbit despre „potenţialul uriaş“ oferit de noul Drum al Mătăsii de a dubla comerţul bilateral la peste 1 mld. dolari, echivalentul a aproximativ 5% din pro­ducţia economică anuală a Ciprului. Parte a avan­ta­­jelor scoase în faţă de Cipru este faptul că insula are un cadru juridic şi instituţional european cunoscut de in­­­ves­­titorii chinezi. Mai există apoi avantajul geografic.

În Europa însă, în ultima vreme natura implicării Chinei în investiţii din regiune a devenit subiect de discuţii aprinse.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron atacă încercările Chinei de a profita de deschiderea economiei europene în timp ce aceasta menţine bariere în calea investiţiilor străine. Cei doi susţin necesitatea adoptării unor măsuri la nivelul UE de analizare mai strictă a investiţiilor chineze.

În cazul Germaniei, totul a început cu achiziţia de 4,5 mld. dolari a producătorului de roboţi Kuka de către compania chineză Midea Group în 2016. Mai recent, achiziţia de către miliardarul chinez Li Shufu a unei participaţii de 9 mld. dolari în cadrul Daimler a stârnit temeri în interiorul guvernului german că balanţa intereselor naţionale împotriva celor a investitorilor străini este înclinată în favoarea Chinei.

Berlinul se află în faţa pericolului ca China să pună mâna pe „bijuteriile din coroana industriei germane“, spune Francois Godement, director în cadrul Consiliului European pe Afaceri Externe (ECFR).

Riscul pentru economiile UE mai mici ca Cipru are legătură „mai mult cu problema influenţei şi lobby-ului decât cu dependenţa“, se arată într-un raport.

Exemplul Greciei este elocvent. Aceasta s-a în­drep­­tat deja către China, care a cumpărat obli­ga­ţiunile gu­­vernamentale ale ţării în timpul crizei dato­rii­lor. În ultimii ani, investitorii chinezi au achiziţionat o par­ti­ci­pa­ţie majoritară în cadrul portului Piraeus, cât şi o par­­ti­­cipaţie importantă în cadrul reţelei naţionale de energie. Anul trecut, Grecia a blocat o declaraţie UE pe tema încălcării drepturilor omului în China.

Panicos Kaouris, preşedinte al Cyprus China Bu­si­ness Association, respinge astfel de temeri. Cipru este mic şi deschis, iar locuitorii săi sunt supra­vie­ţui­tori, aşa că de ce nu ar saluta şi profita de noul val de investiţii?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO