Business Internaţional

Citi si Merrill Lynch, la mana fondurilor guvernamentale

11.01.2008, 16:53 14

Citigroup si Merrill Lynch - doua dintre institutiile financiare cel mai grav afectate de turbulentele de pe piata ipotecara americana - au strans, recent, milioane de dolari de la investitorii straini, in incercarea de a-si reface rezervele de lichiditate, scrie The Wall Street Journal.
Acum, bancile se afla in negocieri menite sa aduca noi infuzii de lichiditate, principalii parteneri de discutii fiind fondurile suverane.
Este de asteptat ca Merrill Lynch sa primeasca intre 3 si 4 mld. dolari (2-2,7 mld. euro) de la un fond de investitii din Orientul Mijlociu, in timp ce Citigroup ar putea strange pana la 10 mld. $ (6,79 mld. euro), bani proveniti in exclusivitate de la guverne straine.
Asemenea investitii masive reprezinta ultimul semn ca bancile doresc o recapitalizare rapida in incercarea de a-si stabiliza bazele financiare puternic zguduite de criza americana. Pana acum, institutiile financiare - precum Citigroup, Merrill, UBS sau Morgan Stanley - au primit infuzii de lichiditate de peste 27 mld. dolari (18,35 mld. euro) din partea fondurilor de investitii detinute de diverse state asiatice si din Orientul Mijlociu.
Desi asemenea miscari aduc un beneficiu evident institutiilor financiare, ele ar putea genera si o doza de nemultumire in randul actionarilor, a caror putere este diluata din cauza noilor emisiuni de actiuni.
Nemultumirile lor sunt insa compensate de efectul pozitiv pe care asemenea actiuni il au asupra economiei in ansamblu: este mai bine pentru bancile lipsite de lichiditati sa stranga bani de la investitori decat sa vanda active sau sa renunte la acordarea de credite, extinzand turbulentele si pe celelalte segmente economice.
Atat Citigroup, cat si Merrill sunt asteptate sa dea publicitatii, cel mai probabil saptamana viitoare, rezultatele fiscale pentru 2007, rezultate care ar putea indica o extindere si mai mare a pierderilor suferite pana acum de cele doua companii, ca urmare a expunerii pe piata creditelor ipotecare riscante. Pierderile aditionale suferite de cele doua companii s-ar putea ridica pana la 25 mld. dolari (16,99 mld. euro).
Consiliul de conducere al Citigroup se va intruni la inceputul saptamanii viitoare, sedinta in care va lua in discutie reducerea cu 50% a dividendelor acordate actionarilor, decizie ce ar putea adauga 5 mld. dolari (3,39 mld. euro) in conturile bancii.
Pana recent, Citigroup anunta ca dividendele actionarilor sunt in siguranta, insa venirea lui Vikram Pandit la carma bancii a schimbat radical aceasta atitudine, noul director executiv aratadu-se mult mai dispus decat predecesorul sau sa adopte solutii radicale.
Miscarea celor doua banci, care vine la doar cateva saptamani dupa prima orientare a acestora spre fondurile de investitii suverane, arata ca turbulentele de pe piata de creditare nu sunt deloc pe cale de a lua sfarsit. Mai mult, cum pierderile cauzate de expunerea pe piata subprime continua, exista sanse ca si celelalte institutii financiare sa adopte masuri similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO