Business Internaţional

Citigroup a pierdut lupta cu bancherii francezi

12.07.2006, 18:44 16

Citigroup, cel mai mare grup financiardin lume, se retrage de pe piata bancara de retail din Franta, urmand ca pana in primavara anului viitor sa inchida si, ultima filiala locala, situata pe Champs-Elysees in Paris, informeaza Financial Times News.
La exact 100 de ani dupa inaugurarea primei filiale franceze, Citigroup, care a atins un varf de 30 de sucursale, a decis ca retailul bancar in Franta este prea dificil.
"Dorim sa iesim din aceasta activitate, pentru ca ne lipseste o masa de baza a clientilor si pentru ca din aceasta cauza am pierdut bani decenii la rand", a declarat intr-un interviu pentru cotidianul Les Echos Jean-Claude Gruffat, directorul operatiunilor bancii americane in Franta, Belgia si Luxemburg.
El a adaugat ca pentru bancile straine, piata franceza de retail banking este una dintre cele mai dificile din Europa. "Este foarte dificil sa obtii o pozitie pe aceasta piata. Bancile franceze o acopera deja foarte bine", a explicat el.
Cu toate acestea, Citigroup isi dezvolta operatiunile din alte nise ale serviciilor bancare din Franta, ca urmare a strategiei globale de crestere a veniturilor obtinute de pe pietele externe. Cea mai mare banca din lume urmareste in special sa dezvolte investment banking-ul, tranzactiile cu titluri de valoare si managementul activelor clientilor.
Dupa achizitionarea Salomon Brothers in 1997, o banca americana cu prezenta internationala si a bancii britanice de investitii Schr?der in 2000, divizia de investment banking din Paris a Citigroup a ajuns sa numere doar 30 de angajati.
Anul acesta a oferit consultanta asiguratorului francez AXA in cazul achizitiei asiguratorului elvetian Winterthur si Bancii Populare pentru definitivarea fuziunii cu Caisse d'Epargne. In aceasta primavara a oferit consultanta si pentru prima oferta publica de vanzare a actiunilor Aeroport de Paris, facuta de guvernul francez, si urmareste sa obtina al cincilea loc in topul firmelor de investment banking.
Pe plan international, Citigroup presteaza servicii financiare pentru un portofoliu de 200 de milioane de clienti din peste 100 de tari.
Citigroup a intrat pe piata romaneasca in 1996 si se situa la sfarsitul primului trimestru pe locul 12 in topul bancar local, cu active totale de 729 de milioane de euro si o cota de piata de 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO