Business Internaţional

Citigroup cumpara serviciile de custodie bancara ale ABN Amro

20.10.2004, 00:00 22



Citigroup, cea mai mare companie de servicii financiare din lume, a anuntat achizitionarea operatiunilor de custodie ale ABN Amro pe opt piete europene si asiatice, continuand procesul de extindere, scrie Financial Times.



Tranzactia aduce active in valoare de 240 de miliarde de dolari in custodia Citigroup, care este deja cea mai mare banca din domeniu, avand aproape 7.000 de miliarde de euro in portofoliul de custodie.



Un studiu realizat recent arata ca bancile care actioneaza pe piata serviciilor de custodie, care are o valoare anuala de 31 de milarde de dolari, se confrunta cu o scadere a ratei de crestere a profiturilor. Aceasta situatie este de asteptat sa conduca la mai multe preluari si fuziuni, spune acelasi studiu.



Serviciile de custodie constau in pastrarea in siguranta a valorilor mobiliare si evaluarea portofoliului, compensarea si decontarea eficienta a tranzactiilor pe pietele financiare, colectarea de venituri si dividende sau informari privind modificarea structurii actionariatului societatilor emitente si servicii de reprezentare. Principalii actori in acest domeniu sunt banci specializate din SUA, printre care State Street, Bank of New York si Mellon Group.



Exista voci care spun ca exista prea multi jucatori pe aceasta piata, care a inregistrat o crestere de peste 20% in ultimii zece ani, dar a carei activitate a inceput sa stagneze, ceea ce a condus la o inasprire a competitiei. Daca la inceput profiturile din servicii de custodie erau foarte mari, in ultima vreme ele au inceput sa scada. La nivel mondial, un procentaj de 58% din titlurile de valori sunt incredintate bancilor custode, observandu-se o consolidare in acest domeniu, dupa ce anul trecut HSBC a cumparat Bank of Bermuda, iar State Street a preluat serviciile de custodie ale Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO