Business Internaţional

Citigroup dubleaza numarul angajatilor disponibilizati, pana la 52.000 de persoane

18.11.2008, 17:51 15

Aliniindu-se acestei tendinte, gigantul bancar Citigroup a anuntat ca va disponibiliza alte 24.000 de persoane, ducand numarul total de concedieri efectuate dupa declansarea crizei subprime la 52.000, aproximativ 15% din totalul fortei de munca, scrie International Herald Tribune.

Reducerile de personal facute publice in cadrul unei intalniri a conducerii cu angajatii la New York includ 9.100 de pozitii pe care banca a inceput sa le elimine in octombrie si alte aproximativ 16.900 facute publice ulterior. Circa jumatate din cele 52.000 de disponibilizari fusesera anuntate anterior, dintre acestea 12.500 reprezentand numarul angajatilor din cadrul operatiilor indiene de outsourcing ce urmeaza a fi vandute, iar alti peste 5.000 sunt angajati ai francizei germane din sectorul bancar.
Luni, Citigroup a anuntat ca se asteapta sa renunte la serviciile altor 17.000 de angajati si sa piarda alte 7.000 de slujbe ce vor surveni din vanzarea de active.
Desi actualele concedieri nu vor surveni pana la inceputul anului viitor, acesti angajati vor fi anuntati asupra situatiei lor in urmatoarele saptamani. Banca a disponibilizat deja in decursul acestui an 23.000 de angajati.
Vikram Pandit, directorul executiv al Citigroup, accelereaza reducerile de costuri dupa ce pretul actiunilor companiei au pierdut 19% saptamana trecuta pe fondul ingrijorarilor referitoare la o recesiune globala ce va afecta operatiunile de creditare, in conditiile in care acestea sunt deja puternic afectate de numarul mare de imprumuturi neperformante.
Pierderile din segmentul creditelor neperformante s-au ridicat, in trimestrul trei, cu 4 mld. dolari (3,15 mld. euro) peste nivelul de anul trecut, fapt ce a trimis profitul in sfera intangibilului, dupa patru trimestre consecutive de pierderi. Se incearca astfel reducerea costurilor cu 16 pana la 19% sau aproximativ 50 mld. dolari (39,4 mld. euro) in 2009.
"Poti reduce volumul cheltuielilor, insa, daca nu stabilizezi calitatea activelor, actiunea nu poate avea decat un impact limitat", este de parere Joe Scott, analist bancar la Fitch Rating din New York.
Actiunile Citigroup sunt tranzactionate acum la cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani din cauza ingrijorarilor potrivit carora o recesiune globala ar putea provoca pierderi chiar mai mari. Deprecierea actiunilor ar putea stingheri abilitatea bancii de a obtine capital din vanzarea de actiuni catre investitori privati sau catre public, a adaugat Scott.
Per ansamblu, companiile de pe Wall Street au anuntat peste 150.000 de concedieri la nivel mondial. Desi bancile nu au dezvaluit cate dintre aceste slujbe sunt la New York, se crede ca cel mai puternic efect se va resimti aici. Conform datelor oferite de o analiza a statelor de plata ale guvernului american realizata de Moody's Economy.com, aproximativ 579.000 de persoane din zona metropolitana a New Yorkului lucra in domeniul financiar la sfarsitul celui de-al doilea trimestru.
Viitorul s-a intunecat insa pentru muncitorii de pe Wall Street la sfarsitul trimestrului al treilea, cand situatia a depasit cele mai negre previziuni.
La inceputul lui septembrie, Moody's Economy.com a estimat ca 45.000 de angajati ai sectorului financiar din zona New Yorkului isi vor pierde slujbele pana la sfarsitul lui 2010. Acum Moody's previzioneaza 70.000 de concedieri, suma ce nu include si persoanele ce isi vor regasi un loc de munca.
La Citigroup reducerile de personal vor afecta mai multe regiuni geografice si sectoare ale businessului, insa bancherii din cadrul diviziei de investitii sunt asteptati sa suporte cele mai acute pierderi, conform informatiilor oferite de persoane apropiate.
Personalul de birou, precum angajatii din sectorul de resurse umane si cel juridic, sunt de asemenea in bataia pustii.
Ca parte a planului american privind salvarea sistemului bancar, Citigroup a primit o injectie de capital de 25 de miliarde de dolari (19,7 mld. euro) din partea Trezoreriei americane.
In aceasta situatie procurorul general al statului New York, Andrew Cuomo, a declarat ca directorii executivi ai Citigroup ar trebui sa renunte la bonusuri anul acesta pentru a-si aduce o contributie notabila la situatia de criza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO