Business Internaţional

Citigroup va plati 2 mld. dolari actionarilor Enron

13.06.2005, 19:23 14

Citigroup, cea mai mare companie de servicii financiare din lume, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca accepta sa plateasca 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) investitorilor care au acuzat-o de complicitatea la frauda Enron, fostul gigant energetic american, relateaza Bloomberg.

In urma intelegerii dintre cele doua parti, Citigroup va plati cea mai mare despagubire cauzata de prabusirea Enron, alaturandu-se astfel intelegerilor in valoare de 492 de milioane de dolari (402,2 mil. euro) realizate de alte societati financiare si de consultanta, printre care Lehman Brothers si Bank of America. Sirul intelegerilor ar putea continua si in celelalte cazuri deschise impotriva a cel putin alte noua banci. "Evident, cazul avanseaza in favoarea noastra", a spus William Lerach, un avocat ce reprezinta Universitatea din California, liderul grupului de acuzatori.

Actionarii reclamanti, in general condusi de fonduri de pensii sau universitati, au acuzat mai multe banci si societati de consultanta ca ar fi contribuit la falsificarea rapoartelor financiare publicate de Enron.

Inaintea demararii procedurilor de faliment, in decembrie 2001, in timp ce autoritatile descopereau datorii imense ascunse alaturi de alte fraude, valoarea de piata a companiei s-a diminuat cu aproximativ 40 de miliarde de dolari (32,7 mld. euro). Lerach estimeaza ca aproximativ 50.000 de persoane fizice si institutii vor primi despagubiri, insa nici un ban nu va trece la investitori inainte ca toate partile sa realizeze intelegeri sau sa demareze actiuni in instanta.

Pentru Citigroup, care isi sustine in continuare nevinovatia, intelegerea rezolva o responsabilitate costisitoare. Compania a rezervat fonduri in valoare de 6,6 miliarde de dolari (5,4 miliarde de euro) pentru a acoperi costurile acestui proces. Vineri, reprezentatii Citigroup au estimat ca fondurile ramase vor fi suficiente pentru a acoperi orice alte posibile pierderi legate de cazul Enron. "Pentru Citigroup este o prioritate sa rezolve cazuri majore ca acesta si sa lase in urma capitolele dificile din istoria sa", a spus Charles Prince, directorul companiei. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels