Business Internaţional

Cladirile ecologice, subiectul tabu al industriei constructiilor

14.11.2005, 14:53 24

Turnul Goldman Sachs din Jersey City, New Jersey, se afla la numai cativa metri de Hudson River, un important reper in zborul pasarilor migratoare. Pentru a impiedica aceste pasari sa se izbeasca de cladire in zborul lor, arhitectii au construit un sistem de iluminare pentru etajele superioare, care sa nu atraga atentia pasarilor, relateaza The Wall Street Journal.

Sistemul special de iluminare nu este insa singura solutie favorabila mediului inconjurator gasita de arhitectii cladirii Goldman Sachs. Colturile rotunjite si acoperisul turtit reprezinta, de asemenea, astfel de solutii. Plantele de pe acoperisul cladirii ajuta la mentinerea unei temperaturi scazute in interior, reducand costurile specifice aerului conditionat. Cu toate acestea, unii specialisti se indoiesc ca aceasta cladire, ce se aseamana cu o cutie de bauturi racoritoare, reprezinta intr-adevar o solutie de economisire a energiei.

Cladirile "ecologice" sau "verzi" constituie subiectul tabu al industriei constructiilor. Cu toate ca astazi se acorda o atentie deosebita poluarii si consumului de energie specific autovehiculelor, cladirile acopera o treime din consumul de energie al Statelor Unite, 30% din emisiunile de gaze si 30% din consumul de materii prime.

Spre deosebire, insa, de celelalte produse ecologice, precum autovehiculele hibride sau becurile compacte fluorescente, o parte dintre aceste cladiri sunt ceva mai eficiente din punct de vedere energetic decat structurile traditionale.

Desi nu exista nici scutiri de taxe, nici subventii specifice cladirilor ecologice, constructorii acestora din urma au depus eforturi considerabile, in ultima perioada, pentru a obtine un statut oficial in aceasta privinta. Intr-o epoca in care comerciantii utilizeaza titlul de "produs ecologic" pentru a vinde orice, de la creme de fata pana la blugi, proprietarii de cladiri par sa favorizeze sectorul ecologic, declarat mult mai eficient din punct de vedere ecologic si mai sanatos.

Auden Schendler, director pe probleme legate de mediul inconjurator la Aspen Skiing, care a preluat recent o astfel de cladire ecologica, critica Green Building Council (Consiliul Cladirilor Ecologice), spunand ca programul sau de acordare a licentelor nu garanteaza faptul ca acest gen de cladiri sunt eficiente din punct de vedere ecologic.

Criticile domnului Schendler, precum si ale altor specialisti in domeniu, vin in momentul in care programul de licentiere, initiat de Green Building Council, a primit fonduri din partea guvernului federal al Statelor Unite, a unor importante companii si institutii. Marii producatori de masini, precum Toyota Motor, General Motors sau Ford Motor, detin deja sau isi construiesc astfel de cladiri. Wal-Mart Stores a deschis, de asemenea, de curand, sub licenta, un magazin ecologic, in timp ce PNC Financial Services isi construieste si ea sedii de banca "verzi".

Mai bine de 20.000 de constructori au trecut testul de acreditare al Green Building Council. Insa entuziasmul acestora nu corespunde ratei scazute a acelora care au obtinut certificarea din partea consiliului. Doar 300 de astfel de cladiri au fost certificate, iar alte 3.000 sunt pe cale sa fie declarate, oficial, cladiri "ecologice".

8% dintre constructorii care se inscriu pentru obtinerea licentei pentru cladirile ecologice abandoneaza acest obiectiv pe parcurs. O astfel de certificare din partea Green Building Council poate costa intre 30.000 si 150.000 de dolari, pentru administrare si documentele necesare. Constructorii trebuie sa tina evidenta furnizorilor de materiale si sa testeze sistemele de constructie pentru a se asigura ca functioneaza conform planului initial. Ei trebuie, de asemenea, sa plateasca unele taxe, in valoare de aproximativ 3.000 de dolari, catre Green Building Council.

Faptul ca titlul de "cladire ecologica" a fost atribuit, intr-o perioada relativ scurta de timp, cladirii Goldman Sachs din Jersey City, precum si altor tribunale sau scoli, i-a determinat pe multi dintre suporterii miscarii ecologice sa se indoiasca de validitatea titlului respectiv.

Principala problema ridicata de acestia este sistemul de selectie al Green Building Council. Criticii spun ca sistemul respectiv acorda aceeasi importanta atat indatoririlor marunte, cat si celor mult mai costisitoare.

Prin intermediul acestui sistem, proiectele primesc puncte pentru fiecare dintre functiile ecologice ale cladirii, precum utilizarea energiei solare sau utilizarea eficienta a apei. Astfel, constructorii primesc un punct pentru instalarea unui suport pentru biciclete, in valoare de 350 de dolari, sau a unei pompe pentru alimentarea masinilor cu motor electric, pe care putine persoane o vor folosi. Ei primesc, de asemenea, doar doua puncte pentru instalarea unui sistem ecologic de aer conditionat, in valoare de 200.000 de dolari. Rafael Pelli, unul dintre arhitectii de la Cesar Pelli & Associates, care au contribuit la constructia cladirii Goldman Sachs, spune ca amplasarea unor gratii de metal la intrare, pentru a reduce impuritatile din aer, valoreaza si ele un punct. Pentru a obtine titlul de cladire ecologica din partea consiliului, o cladire trebuie sa acumuleze 26 de puncte din totalul de 69 de puncte posibile.

Pelli lauda programul initiat de Green Building Council, desemnandu-l "un remarcabil pas inainte". El spune ca o parte din succesul acestuia consta in faptul ca a creat o noua perspectiva asupra cladirilor ecologice, dincolo de eficienta energetica a acestora. Pelli adauga faptul ca acest program trebuie totusi imbunatatit, mai ales in ceea ce priveste distribuirea punctelor pentru fiecare dintre functiile ecologice ale cladirii.

Auden Schendler de la Aspen Skiing aminteste de restaurantul pe care l-a construit in urma cu doar cativa ani. Acesta a fost printre primele proiecte care au indeplinit standardele necesare certificarii din partea Green Building Council. Desi restaurantul reduce mult din lumina naturala, pentru a limita poluarea solara, aceasta nu a impiedicat maximizarea eficientei energetice.

"Problema care se pune in cazul cladirilor ecologice este aceea a utilizarii cat mai eficiente a energiei", spune Schendler. In acest sens, el crede ca programul condus de Green Building Council s-a dovedit a-si fi pierdut esenta, din moment ce obtinerea licentei din partea Consiliului este mult mai importanta decat functiile ecologice ale cladirii, pentru majoritatea constructorilor.

Rick Fedrizzi, presedintele Green Building Council, recunoaste ca sistemul are unele lacune. El le justifica, insa, spunand ca programul se afla abia intr-o faza initiala si orice inceput este mai dificil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO