Business Internaţional

Cluburile britanice de fotbal au ajuns la fundul sacului cu bani şi au fost zgârcite în transferuri

Cluburile britanice de fotbal au ajuns la fundul sacului cu bani şi au fost zgârcite în transferuri

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2010, 23:47 25

Ani la rând în Premier League, cam­pio­na­tul englez de fotbal,perioada transfe­ru­rilor de vară a arătat ca o cursă nebunească încare patronii echipelor, de la miliardari ruşi la şeici aruncau cubani pentru a aduce jucători de renume, scrie The Wall StreetJournal.

Dar anul acesta cheltuielile cu transferurile au scăzut pentru aldoilea an consecutiv. Cluburile din Premier League au cheltuit 350de milioane de lire sterline (420 mil. euro) în vara acestui an,faţă de 450 de milioane de lire sterline în urmă cu un an sau 525de milioane de lire sterline în urmă cu doi ani.
Şi dacă ar fi vreo lecţie de învăţat după această vară, aceea estecă cei mai mari cheltuitori din fotbal au devenit bruscfrugali.
"Ani la rând a fost o anarhie totală", a declarat Michel Platini,preşedintele UEFA, organismul care gu­ver­nează fotbalul european,şi fost jucător interna­ţio­nal al Franţei. "Însă acum cluburilecheltuiesc mai puţin. Nu a mai existat o nebunie a transferurilorca în ultimii ani."

Şi-au pierdut apetitul pentrutransferuri-bombă

Cheltuielile totale ale celor 20 de cluburi din Premier League dinaceastă vară au totalizat puţin sub 350 de milioane de liresterline, conform unui raport al firmei de audit Deloitte, cea maiscăzută sumă din ultimii patru ani, cu aproape 22% mai mică faţă deanul trecut.
Între timp, cele 30 de milioane de lire sterline cheltuite deechipe în luna ianuarie au reprezentat cea mai mică sumăînregistrată de la introducerea ferestrei de transferuri de lamijlocul sezonului, în anul 2003. Manchester City, finanţată defamilia regală din Abu Dhabi, a cheltuit cea mai mare sumă înaceastă vară, de aproximativ 125 de milioane de lire sterline (150de milioane de euro), de aproape patru ori mai mult decât rivalaManchester United, în încercarea de a da peste cap clasamentulcelor mai puternice echipe din fotbalul englez.
Restul celor mai importante echipe din Premier League s-au remarcatprin sumele considerabil mai mici cheltuite.
Manchester United, Chelsea, Arsenal şi Liverpool, ani la rând celemai strălucitoare cluburi ale ţării, au adus doar doi jucători cuun preţ de peste 10 milioane de lire sterline. Cu un an în urmă,aceleaşi cluburi au realizat cinci transferuri de peste 10 milioanede lire sterline.
Fără sumele aruncate în joc de Manchester City, cheltuielile bruteale diviziei de top a Angliei s-ar fi situat la cel mai scăzutnivel din 2004 încoace.
Din motive variate, se pare că 2010 este anul în care cele mai maricluburi ale Angliei au fost obligate să-şi regândească strategiileprivitoare la transferuri.

Fotbalul suferă din cauza crizeieconomice

Analiştii industriei au explicat situaţia prin perspectivaclimatului economic din Anglia. Băncile au limitat împrumuturileacordate cluburilor de fotbal, în timp ce deprecierea lireisterline şi nivelul de 50% al impozitului pe cele mai ridicatevenituri din Marea Britanie fac cluburile din Premier League maipuţin atrăgătoare pentru jucătorii europeni decât în trecut.
Absenţa unor noi proprietari dispuşi să investească sumesemnificative în echipe a tras de asemenea cheltuielile în jos,potrivit lui Paul Rawnsley, director în cadrul Deloitte.
Chiar şi când au apărut tineri jucători promiţători în aceastăvară, cu ocazia Cupei Mondiale, majoritatea cluburilor au încercatsă încheie înţelegeri înainte de finale, nedorind să rişte capreţurile să fie umflate după aceea, reducând şi mai mult nivelulestimat al cheltuielilor.
"Luaţi exemplul Manchester United cu Javier Hernandez. Dacă nu l-arfi luat înainte de Cupa Mondială, Hernandez ar fi costat de patruori mai mult. Cluburile sunt inteligente şi încearcă să evite plataunor sume mari ca în trecut", a declarat Bjorn Andersson, apărătoral Suediei la Cupa Mondială din 1974.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO