Business Internaţional

Coca-Cola ar putea promova un director controversat la conducerea companiei

01.11.2006, 13:03 23

Muhtar Kent, un apropiat al actualului CEO, Neville Isdell, a fost implicat in 1996 intr-un scandal de insider trading. Coca-Cola a inceput sa se redreseze dupa problemele de pe piata nord-americana si japoneza.
Conform apropiatilor, la ultima sedinta a consiliului director al Coca-Cola urma sa intre in discutie promovarea lui Muhtar Kent, presedintele de operatiuni internationale in varsta de 53 de ani, pe pozitia a doua din companie, intarindu-i astfel sansele de a deveni succesorul lui Neville Isdell la fotoliul de presedinte si director general, titreaza The Wall Street Journal.
Kent, care a castigat aprecierea celor din companie pentru introducerea Coca-Cola in Europa de Est si pe alte piete in curs de dezvoltare in anii '80 si '90, este un vechi protejat al lui Isdell, in varsta de 63 ani, care
l-a adus la sediul central imediat dupa ce a preluat conducerea, in 2004.
Ascensiunea lui Kent este foarte probabila in ciuda unei controverse din 1996, legata de insider trading (tranzactionare ilegala de actiuni de catre cineva care se afla in posesia unor informatii confidentiale), care l-a facut sa isi piarda slujba de director al Coca-Cola Amatil, un centru de imbuteliere regional cu sediul la Sidney. Cosilierul financiar al lui Kent a vandut 100.000 de actiuni Amatil imprumutate, cu scopul de a le rascumpara ulterior la un pret mai mic (sold short). Tranzactia s-a facut in numele lui Kent, cu doar cateva ore inainte ca firma sa emita un avertisment privind evolutia profitului. Vanzarea i-a adus acestuia un profit de aproximativ 324.000 de dolari (257.000 euro), spun autoritatile australiene.
Dupa ce Australian Securities Comission (organismul de supraveghere a pietei de capital din Australia) a inceput o ancheta, Kent a fost presat sa demisioneze. Conform unui fost avocat al comisiei care a investigat cazul, agentia intentiona sa depuna o plangere penala, dar s-a rezumat la o intelegere civila din cauza dificultatii de a transporta martori de peste Ocean si de a demonstra intentia lui Kent si faptul ca acesta era la curent cu vanzarea. Rose Webb, pe atunci unul dintre avocatii agentiei, a observat de asemenea si colaborarea lui Kent in aceasta problema. "Este dificil sa demonstrezi un caz de insider trading", spune ea.
Prin hotararea civila, Kent a fost obligat sa isi verse profiturile si sa plateasca 30.000 de dolari, costul anchetei. Intr-o declaratie facuta la vremea respectiva, a negat orice greseala. Recent, Kent a declarat ca, in ciuda pozitiei sale in cadrul companiei, nu era la curent cu avertismentul de profit inainte ca acesta sa fie emis. A numit vanzarea "o coincidenta nefasta".
"Nu am facut niciun rau intentionat", a declarat Kent.
"Ar fi trebuit sa analizez cu grija sfaturile care veneau de la consilierul meu financiar." Isdell spune ca el insusi a cercetat incidentul in profunzime inainte de a-l reangaja pe Kent anul trecut si ca a comandat o analiza la o firma de avocatura in 2004. Isdell facea parte din consiliul de administratie al Amatil la acel moment.
Tranzactia din 1996 a fost "un mic incident", a declarat Isdell. "Trebuie sa il lasam in urma."
Conform apropiatilor, mai multe persoane influente din consiliul director al Coca-Cola, inclusiv fostul presedinte Donald Keough, impartasesc opinia lui Isdell.
Isdell, un vechi director al companiei, a revenit la Coca-Cola in iunie 2004 pentru a conduce compania. Coke nu a avut un presedinte si director de operatiuni, al doilea post ca importanta din companie, din 2004.
Situatia naste o intrebare spinoasa: cat de mult poate conta greseala din trecut facuta de Kent in lupta pentru postul de CEO? Numerosi manageri de top au fost concediati anul acesta pentru delicte care variaza de la aventuri amoroase la locul de munca pana la nelamuriri legate de optiunile si de pachetele de actiuni pe care le detineau. Ce si cat de mult ii ia unui director talentat sa fie exonerat dupa ce a cazut in dizgratie?
In ceea ce il priveste pe Kent, directorii Coke se bazeaza atat pe sustinerea lui Isdell, cat si pe raportul firmei de avocatura din 2004. Ancheta a hotarat ca Muhtar Kent nu poate fi acuzat in mod clar de insider trading. Coke a refuzat sa faca public raportul realizat de biroul australian al unei firme numite atunci Coudert Brothers.
Recent, Kent a declarat ca anul 1996 a fost primul an in care a angajat un consilier financiar. A confirmat faptul ca vanzarea s-a produs si ca a semnat hartiile care dadeau aprobarea, dar a sutinut ca nu a inteles pe deplin ce presupunea aceasta.
Totusi explicatia nu a fost destul de buna pentru consiliul de directori de la Amatil de la acea vreme. Norb Cole, director pe atunci, a marturisit ca Amatil l-a chestionat pe Kent in legatura cu tranzactia in toamna anului 1997, in timp ce acesta se afla la Viena.
"A declarat ca nu a facut decat sa urmeze sfaturile consilierului financiar si ca nu a incalcat niciuna dintre regulile companiei. Am socotit explicatia inacceptabila pentru un manager international de talia lui Muhtar", a explicat Cole.
Consiliul de conducere i-a dat un ultimatum lui Kent: Vino cu o explicatie mai buna maine sau da-ti demisia. Kent nu a venit cu nicio alta explicatie, ci i-a trimis lui Cole demisia sa scrisa de mana. Cole spune ca el sprijina candidatura lui Kent la presedintia Coke pentru ca "a petrecut deja destul timp pus la zid" si ar trebui iertat.
Dupa scandal, Kent s-a intors in Turcia, tara sa natala, pentru a face parte din comitetul de conducere al Efes Beverage Group din Istanbul, un fabricant de bere care era si cel mai important actionar intr-o fabrica de imbuteliere Coca-Cola din Turcia. In 1999, Kent a devenit director la Efes.
Unii experti in administrare spun ca o asemenea fapta poate fi extrem de dificil de depasit de catre un director. "Este o problema de organizare, si inseamna ca ai violat increderea actionarilor fata de care raspunzi", a declarat Charles Elson, director la Weinberg Center of Corporate Governance al Universitatii din Delaware.
Pentru Isdell, in calitatea sa de presedinte al companiei, ultimii doi ani au fost profitabili. Coca-Cola a depasit perioada de scadere a vanzarilor pe doua dintre cele mai mari piete de desfacere, Japonia si America de Nord, declarand o crestere de 14% a profitului si mentinandu-si eforturile de redresare.
Neville Isdell, presedinte si director executiv la Coca-Cola, a declarat ca volumul de vanzari a crescut cu 5% in perioada iulie-septembrie, cea mai mare crestere inregistrata din anul 2000. De cand a preluat conducerea, Isdell a alocat 400 de milioane de dolari in plus departamentului de marketing si a insistat pe o mai buna coordonare in ceea ce priveste principalele branduri ale companiei, Coca-Cola Classic si Sprite.
Isdell le-a explicat investitorilor si analistilor ca strategia a avut un rezultat pozitiv si ca acest lucru a ajutat compania din Atlanta sa depaseasca problemele din America de Nord si Japonia, care cumuleaza pana la 40% din profitul operational anual.
Pietele noi cum sunt China, Rusia si Brazilia au continuat sa aduca profituri in continua crestere. Unele piete europene cu probleme, cum este Germania, au avut de asemenea rezultate foarte bune. Volumul de vanzari din Germania a crescut cu 15%, ajutat de promotiile de la Cupa Mondiala de Forbal din vara aceasta, achizitionarea unui nou brand de apa si lansarea Coke Zero, o bautura dietetica care se adreseaza barbatilor tineri.
Profitul net pe perioada iulie-septembrie a crescut cu 14%, pana la 1,46 mld. dolari (1,15 mld. euro), respectiv cu 62 de centi pe actiune, de la 1,28 miliarde de dolari (un miliard de euro) in anul precedent. Veniturile au crescut cu 6%, de la 6,04 miliarde (4,7 mld. euro) la 6,45 mld. dolari (5 mld. euro).
Coca-Cola a inregistrat un castig de 41 de milioane de dolari datorita taxarii, care a compensat partial o cheltuiala de 27 de milioane de dolari datorata deteriorarii unor bunuri si restructurarii. In anul precedent actiunile au scazut cu 3 centi, ca urmare a reducerii valorii de inregistrare a unor bunuri si a modificarii unor taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO