Business Internaţional

Colapsul companiei Delphi ar afecta industria mondiala de automobile

12.10.2005, 18:44 21

Colapsul companiei Delphi, cel mai important producator de componente auto din Statele Unite, ar dauna majoritatii producatorilor mondiali de automobile, a declarat marti, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Financial Times, directorul general al firmei, Steve Miller.

Compania a inaintat la sfarsitul saptamanii trecute o cerere pentru punerea sub protectia legii falimentului, la tribunalul specializat din New York, crescand astfel presiunile asupra grupului General Motors, fostul sau proprietar si cel mai important client al acesteia.

"Daca vom proceda corect, Delphi va ramane unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de componente auto. In caz contrar, compania se poate dezmembra, iar Statele Unite vor pierde una dintre comorile sale industriale", a spus Miller.

El a adaugat ca un eventual esec al restructurarii ar putea afecta majoritatea producatorilor mondiali de automobile si ar putea fi fatal pentru General Motors.

"Sunt absolut hotarat sa impiedic aparitia unei astfel de situatii", a mai spus Miller.

Grupul General Motors are legaturi stranse cu fosta sa divizie, prin intermediul unor complicate acorduri de munca si livrari.

Miller a avertizat ca sindicatele vor fi nevoite sa accepte reducerea salariilor si beneficiilor acordate angajatilor, pentru a acoperi deficitul mare existent in privinta planurilor de pensii.

"Acest fapt va pune sindicatele in postura dificila de a alege intre asigurarea unor salarii bune personalului activ si cresterea sanselor pentru salvarea programelor de pensii", a afirmat oficialul, care s-a aratat ingrijorat in legatura cu aparitia unui conflict intre generatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels