Business Internaţional

Comenzile de generatoare si turbine din China si Statele Unite au crescut veniturile nemtilor de la Siemens

31.07.2008, 18:53 21

Siemens, cea mai mare companie de inginerie din Europa, a anuntat ca profitul aferent celui de-al treilea trimestru fiscal a depasit estimarile, pe fondul cresterii cererii de generatoare electrice, venita de pe piata din Statele Unite si China, scrie Bloomberg.
Profitul companiei a atins 1,37 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari), in scadere fata de valoarea de 2,03 miliarde de euro (3,16 miliarde de dolari) inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, cand compania germana a obtinut castiguri suplimentare dintr-un joint-venture format impreuna cu Nokia. Cu toate acestea, profitul depaseste estimarile de 967 milioane de euro (1,5 miliarde de euro).
Peter Loescher, directorul executiv al Siemens, a apreciat ca in 2009 profitul operational al companiei va creste cu cel putin 20% fata de nivelul de anul acesta, dupa ce comenzile din acest trimestru au crescut cu 21%, depasind 23,7 miliarde de euro.
In urma anuntului, titlurile companiei au inregistrat o crestere de 6%, respectiv de 4,4 euro/actiune, ieri dimineata actiunile companiei fiind tranzactionate la un pret de achizitie de 77,62 euro/actiune (121,09 dolari). De la inceputul anului si pana acum insa, titlurile companiei au scazut cu 33%, reducand valoarea de piata a Siemens la 67 de miliarde de euro (104,4 miliarde de dolari).
Compania americana General Electric, principalul concurent al Siemens, a inregistrat o scadere bursiera de 23%, iar titlurile companiei elvetiene ABB au scazut cu 14%.
Vanzarile Siemens au crescut cu 10%, pana la 19,18 miliarde de euro (29,89 miliarde de dolari). Profitul operational al Siemens a crescut la 2,05 miliarde de euro (3,19 miliarde de dolari), depasind de asemenea estimarile analistilor.
Asemeni companiilor concurente, GE si ABB, Siemens s-a numarat printre companiile care s-au ocupat de inlocuirea generatorelor din centralele electrice din Statele Unite si China, aceasta din urma intentionand sa investeasca pana la 150 de miliarde de dolari (96,2 miliarde de euro) in modernizarea infrastructurii electrice din tara.
De asemenea, Siemens, care este cel mai mare producator de turbine eoliene din lume, a semnat de curand un contract cu compania energetica Scottish and Southern Energy pentru livrarea a 140 de turbine, comanda care se ridica la 800 de milioane de euro (1,24 miliarde de euro).
Cu toate acestea, Loescher a anuntat ca va disponibiliza un numar de 16.750 de angajati, astfel incat compania sa se apropie de aceleasi marje de profit ca si General Electric si ABB. Siemens urmeaza astfel trendul aparut printre companiile de inginerie din Europa, care in ultimii ani au recurs la disponibilizari masive.
Intre 2003 si 2005, compania elvetiana ABB a disponibilizat un numar de 45.000 de angajati. Anul trecut marginile de profit ale ABB atingeau 13,79%, aproape dublu fata de cele inregistrate de Siemens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO