Business Internaţional

Comercianţii eleni se pregătesc de un an dificil

Comercianţii eleni se pregătesc de un an dificil

Autor: Bogdan Cojocaru

03.02.2012, 00:04 339

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a făcut mea culpa în cazul Greciei, recunoscând că a greşit insistând pe creşterea taxelor şi impozitelor pentru redresarea finanţelor publice. Instituţia recomandă însă în continuare reducerea salariilor din sectorul privat. Între timp, comercianţii greci avertizează că anul acesta vor fi desfiinţate 160.000 de locuri de muncă în sectorul lor.

Şeful misiunii FMI din Grecia şi unul dintre principalii arhitecţi au programului de austeritate destinat statului elen Poul Thomsen (foto) a recunoscut, într-un interviu acordat publicaţiei elene Kathimerini că instituţia se face vinovată de erori de pilotaj deoarece tratamentul prescris de doi ani nu are efectele vizate, redresarea finanţelor şi reformarea drastică a economiei astfel încât aceasta să devină competitivă. "Ajustarea bugetară a fost fondată în mod exagerat pe creşterea impo­zitelor. Vom pune mai mult accent pe limitarea cheltu­ielilor", a spus Thomsen, care a adăugat că este îngrijorat de recesiunea profundă în care se afundă Grecia. El a menţionat însă că recesiunea, reducerea salariilor şi creşterea şomajului sunt inevitabile pentru o ţară care se confruntă cu problema dublă a datoriei publice şi lipsei de competitivitate.

Oficialul a pledat pentru încetinirea procesului de ajustare fiscală, dar şi pentru accelerarea reformelor menite să modernizeze economia, adăugând că schimbarea de strategie se va reflecta în condiţiile ataşate celui de al doilea program de bail-out al Greciei.

Thomsen, de asemenea responsabil pentru programul de redresare destinat Portugaliei, o altă ţară din zona euro care a apelat la ajutorul financiar al Uniunii Europene şi al FMI, a subliniat că "există o limită" până la care societatea poate îndura austeritatea, notează The Guardian.

"În timp ce Grecia va trebui, cu siguranţă, să continue să-şi reducă deficitul fiscal, vrem să ne asigurăm că, având în vedere faptul că există o limită în ceea ce priveşte toleranţa socială şi suportul politic, găsim un echilibru între conso­lidarea fiscală şi reforme", a mai spus oficialul FMI.

Economia Greciei va scădea, probabil, cu 5% anul acesta, după o prăbuşire de 16% în ultimii trei ani.

Între timp, Confederaţia Naţională a Comerţului grecesc estimează că anul acesta vor fi desfiinţate 160.000 de locuri de muncă în sectorul de profil, în condiţiile în care declinul constant al veniturilor disponibile a dus la scăderea accentuată a cererii şi implicit a afacerilor firmelor şi la creşterea numărului de falimente. Ca urmare a condiţiilor dificile de afaceri, aproximativ 60.000 de magazine se vor închide anul acesta, după ce alte 60.000 de unităţi s-au închis de la începerea crizei din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO