Business Internaţional

Comerţ mai rapid şi produse mai ieftine, datorită Acordului CETA

Comerţ mai rapid şi produse mai ieftine, datorită...

Autor: Mediafax

01.11.2016, 16:31 149

Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) permite companiilor europene să facă oferte pentru contractele canadiene şi viceversa. Mai mult, europenii vor accesa mai uşor investiţiile în Canada, situaţia fiind reciprocă.

Acorduri formale din partea Parlamentului European şi a ţărilor din Uniunea Europeană (UE) sunt aşteptate începând cu 2017.

CETA poate fi şablonul pentru viitorul acord între Marea Britanie şi Canada care va fi necesar după ce ţara iese din Uniunea Europeană.

Oficialii europeni avertizează însă că CETA nu implică un potenţial acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite – cele două au încercat să negocieze o înţelegere numită Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), din iunie 2013. Susţinătorii acordului declarau că acesta ar crea un milion de locuri de muncă, iar reprezentanţii Comisiei Europene afirmau că acordul ar scuti fiecare cetăţean de 545 de euro, anual.

Totuşi, mai mult de trei milioane de europeni au semnat o petiţie pentru a opri TTIP, opozanţii declarând că discuţiile pe tema TTIP sunt ţinute secrete, ceea ce nu este obişnuit pentru marile înţelegeri comerciale.

Sindicatele europene şi grupurile de lobby susţin că TTIP va conferi prea multă putere corporaţiilor americane, uşurând procesul prin care companiile pot da în judecată guvernul din cauza unor legi care le-ar afecta afacerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO