Business Internaţional

Comisia Europeană stabileşte un precedent blocând 500 de milioane de euro destinate Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban a pus pe jar autorităţile europene adoptând legi care oferă guvernului un control mai mare în economie. Acum, în schimbul unor ajutoare financiare externe, este dispus la compromisuri.

Ungaria

Autor: Bogdan Cojocaru

23.02.2012, 00:05 735

Decizia vine în contextul în care guvernul ungar este cri­ticat dur de autorităţile eu­ropene şi de lideri politici străini din cauza unor legi care îi oferă un control mai mare asu­­pra politicilor monetare şi a unor mo­dificări din constituţie considerate nedemo­cratice.

Dacă propunerea CE este aprobată de celelalte 26 de state din UE, plăţile vor fi îngheţate începând cu ianuarie 2013. Fondurile suspendate reprezintă 0,5% din PIB-ul Ungariei şi 29% din totalul fondu­rilor de coeziune alocate statului pentru anul viitor, se arată într-un comu­nicat al executivului european.

"Acest pas fără precedent urmează avertismentelor repetate ale Comisiei prin care aceasta a cerut Ungariei să accelereze eforturile de a pune capăt deficitului bugetar excesiv şi eşecului guvernului în a imple­menta măsurile necesare în acest sens", menţionează documentul.

De ce Ungaria este un caz special

Ungaria a primit aproximativ două miliarde de euro din cele 37 de miliarde de euro în fonduri de coeziune alocate în total în 2010, scrie Monsters & Critics. Pentru perioada 2003-2013, fondurile destinate Ungariei însumează 8,6 miliarde euro. Pentru anul viitor erau prevăzute alocări de 1,7 miliarde euro.

Deşi aproape toate statele membre ale UE, inclusiv România, sunt în prezent sub procedura de deficit excesiv din cauza deficitelor bugetare care depăşesc pragul de 3% din PIB accep­tat de UE, Comisia este în special îngri­jorată de faptul că Ungaria în­cearcă să creeze un buget sustenabil prin mă­suri cu apli­care excep­­ţională, no­tează The Wall Street Journal. Un­ga­ria se află sub pro­cedura de dificit exce­siv încă de la intrarea în UE, în 2004.

"Propunerea de astăzi (mier­curi - n.red.) ar trebui văzută ca un în­demn puternic pentru ca Ungaria să adopte politici fiscale sigure şi să creeze condiţii macro­economice şi fiscale corecte pentru a asigura utilizarea eficientă a fondu­rilor de coeziune. Este rândul guver­nului ungar să acţioneze înainte de suspen­dare", a declarat vicepre­şedintele CE Olli Rehn. La începutul zilei de ieri, secretarul de stat Zoltan Csefalvay declara că nici nu se pune problema tăierii fondurilor de coe­ziune.

El apreciază că Ungaria va putea atinge ţinta de deficit de 3% din PIB în acest an şi următorul, iar dacă executivul euro­pean se teme că obiectivul nu poate fi atins, guvernul va lua măsurile nece­sare pentru a calma îngrijo­rările.

Comisia a calculat că Ungaria a înre-gistrat un excedent bugetar de 3,5% din PIB anul trecut, însă la această situaţie s-a ajuns datorită unor măsuri extra­ordi­nare echi­va­lente cu 10% din PIB, precum trans­fe­rarea la buget a fon­durilor private de pensii şi taxe temporare. Fără aceste măsuri, deficitul bugetar ar fi ajuns la 6% din PIB. Pentru anul acesta, CE anticipează că bugetul va reveni pe deficit, iar în 2013 deficitul va fi mai mare decât limita tolerată de UE. Fondurile de coeziune sunt disponibile pentru toate statele UE cu PIB-ul per capita sub 90% din media Uniunii şi vizează în special investiţiile mari de infrastructură şi mediu.

Noi măsuri pentru reducerea deficitului

Avertismentul CE vine în condiţiile în care Ungaria încearcă să relanseze nego­cierile cu UE şi FMI privind stabilirea unei linii temporare de credit pentru a recâştiga în­crederea pieţelor financiare.

Premierul Viktor Orban, într-un interviu acordat agenţiei Dow Jones, a avertizat că fără bani de la finanţatorii internaţionali Ungaria va mai putea accesa pieţele financiare timp de cel mult doi ani, deoarece costurile ar fi prea mari. De la venirea sa în funcţie, în 2010, Orban practic a naţionalizat fonduri private de pensii de peste 10 miliarde de euro, bani pe care i-a folosit pentru reducerea datoriei, şi a suprataxat sectoarele energetic, financiar, de retail şi telecomunicaţii pentru a acoperi golurile din buget, notează Bloomberg.

Guvernul intenţionează acum ca de anul viitor să retragă taxele speciale din energie, retail şi telecomunicaţii şi să injumătăţească impozitele percepute băncilor.

Ieri, Orban a dat noi directive pentru atingerea ţintelor bugetare care implică reducerea subven­ţiilor pentru medicamente, tăieri în finan­ţarea transportului public, introducerea unui sistem electronic de taxare pentru trans­portul pe autostrăzi şi încetarea imediată a achiziţiilor de echipamente de birou şi vehicule pentru aparatul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO