Business Internaţional

Compania Mail.ru, acţionar al Facebook, pune la picioarele Kremlinului sectorul internetului din Rusia

Compania Mail.ru, acţionar al Facebook, pune la picioarele Kremlinului sectorul internetului din Rusia

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

28.11.2010, 23:42 77

Pentru prima dată, o companie rusă al cărei succes nu se bazeazăpe active sovietice privatizate şi exportul de materii prime aajuns să fie listată. IPO-ul lansat în această lună în Londra decătre Mail.ru, companie care deţine acţiuni la Facebook, reflectăîn schimb valorile unei Rusii "modernizate" şi "inovatoare", douăcuvinte extrem de îndrăgite de preşedintele rus Dmitri Medvedev,scrie Financial Times.

Compania, controlată de Alisher Usmanov, cu o avere estimată la7,2 mld. dolari, este competitivă la nivel mondial şi deschisăcătre întreaga lume, cu o acoperire de la China la Africa de Sud şiSilicon Valley. O mică, dar valoroasă participaţie în cadrulFacebook, cel mai mare site de socializare occidental, reprezintănumai una dintre bijuteriile acesteia.

Există însă şi alte aspecte sub care Mail.ru este în mod unic ocompanie rusească. Mail.ru nu este o simplă companie de internet,ci este internetul Rusiei. Aceasta deţine în întregime sau parţialcele mai importante două site-uri de socializare ale ţării şi celmai mare serviciu gratuit de e-mail al acesteia.

După reţeta tradiţională

Concentrarea controlului asupra unei resurse în mâinile câtorvaoameni de încredere s-a dovedit a fi o metodă tipică de managementeconomic pentru autorităţile de la Kremlin. Petrolul, metalele,transportul, televiziunea şi alte sectoare importante ale economieiruse sunt fie în mâinile statului, fie în cele ale unor companiicare sunt cel puţin parţial deţinute de oligarhi care depind deKremlin.

Există bineînţeles şi alte companii similare în Rusia, însăMail.ru este de departe cea mai importantă. Cea mai mare parte aactivelor sale au fost deţinute iniţial de DST Global. Cele douăcompanii au echipe diferite de management, dar aceiaşiacţionari.

Într-o ţară în care marile canale de informare sunt cenzurate,internetul este văzut drept ultimul domeniu unde informaţiile potcircula liber. Iar unii utilizatori de internet se tem că Mail.ru,fiind atât de mare şi deţinută de oameni de afaceri cu legăturistrânse cu Kremlinul, reprezintă o ameninţare la adresa libertăţiiinternetului în Rusia. În acelaşi timp, prin intermediul companieiautorităţile ar putea monitoriza mai uşor activitatea online autilizatorilor. Deocamdată, Kremlinul pare să fi optat pentru opolitică de "control relaxat" în detrimentul "scenariuluichinezesc" de control deschis exercitat de stat. "De ce să institui«Marele Firewall» când poţi pur şi simplu să telefonezi şi să daisfaturi marilor site-uri despre ce ar trebui şi ce nu ar trebui săfacă?", întreabă Ilia Ponomarev, membru al parlamentului, făcândreferire la cazul Chinei.

S-au ţinut departe de domeniile sensibile

Mail.ru a evitat controversele evitând domeniul politicii şiştirilor. Potrivit unui oficial al DST, atât Mail.ru, cât şi DST seconcentrează pe comerţul electronic, socializare şi jocuri onlinepentru că acestea sunt cele mai profitabile domenii.

Totuşi, DST şi Mail.ru dau impresia în Rusia a unei relaţiistrânse cu Kremlinul. Cele două companii spun că rămânindependente, deşi au o relaţie bună cu guvernul.

Totuşi, Iuri Milner, fondator şi CEO al DST şi în continuareacţionar al Mail.ru, este una din puţinele persoane private carefac parte din prestigioasa comisie pentru modernizare şi dezvoltaretehnologică a preşedintelui Medvedev.

În Silicon Valley, Milner este văzut drept un investitor petermen lung cu o flexibilitate neobişnuită. "Nu face pariuririscante. Investeşte în companii confirmate", declară un bancher deinvestiţii occidental.

O serie întreagă de achiziţii realizate din 2008 a extinsacoperirea DST. "Ce mă uimeşte", spune un rival al DST, "este deunde au atâţia bani". Răspunsul pare să fie Alisher Usmanov,magnatul din sectorul metalelor care a preluat o participaţieestimată la 34% din DST în 2008. Acum, acesta deţine 25% dinMail.ru şi o participaţie nespecificată din DST Global.

Într-o perioadă în care oligarhii ruşi erau exilaţi sau mai rău,Usmanov a reuşit să se apropie de Kremlin. Compania Metalloinvest,în cadrul căreia acesta deţine 50%, s-a numărat printre companiilecare s-au bucurat de generozitatea statului rus, primind garanţiide stat de 30 miliarde de ruble în luna septembrie a anului trecutca parte a unui împrumut de bailout de 61 miliarde de ruble dinpartea VTB.

Deşi a avut probleme de lichiditate atât de mari încât a avutnevoie de bailout, Usmanov a putut finanţa achiziţia a 2% dinFacebook în mai 2009. Şi alte achiziţii s-au bazat pe finanţarea saîn continuare.

Relaţia lui Usmanov cu Kremlinul este una quid pro quo, spuninsiderii.

Chiar dacă Medvedev şi-a declarat adesea angajamentul legat depăstrarea libertăţii internetului, mulţi sunt în continuarepreocupaţi că lucrurile s-ar putea schimba.

Ponomarev spune că după părerea sa obiectivul Kremlinului estede a avea la dispoziţie infrastructura necesară pentru a lansa unatac în orice moment. "Tehnic vorbind, dacă s-ar lua o deciziepolitică de lansare a unui «scenariu chinezesc» în Rusia, acestlucru s-ar putea realiza rapid şi simplu", spune Ponomarev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO