Business Internaţional

Companiile au concediat in sase luni la fel de mult ca in timpul recesiunii din 2001

07.12.2008, 16:02 15

Economia Statelor Unite se indreapta catre cea mai puternica si de durata recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ca urmare a cresterii fara precedent a ratei somajului, ce afecteaza increderea consumatorilor si contracta consumul, scrie Bloomberg.

Angajatorii au redus luna trecuta numarul de locuri de munca cu cel mai rapid ritm din ultimii 34 de ani, ducand rata somajului la 6,7%, cea mai mare valoare cu care s-au confruntat Statele Unite din 1993 pana astazi. Cele mai recente 533.000 de disponibilizari au adus numarul celor care si-au pierdut anul acesta slujba la 1,91 milioane persoane, conform informatiilor furnizate de Departamentul de Munca de la Washington. Cifrele au depasit estimarile economistilor.
"Suntem actori pe o scena unde se petrec evenimente teribile", a declarat Ian Shepherdson, economist-sef la High Frequency Economics in Statele Unite. "In ultimele sase luni, cetatenii americani au pierdut 1,55 milioane de slujbe, aproximativ la fel de multe ca pe intreaga perioada a recesiunii din 2001."
Asociatia Bancherilor Ipotecari din Statele Unite a raportat un numar record de debitori care au intarziat plata ratelor in trimestrul al treilea. Aproximativ 7% din totalul creditelor ipotecare sunt neperformante, iar 2,97% dintre acestea s-au confruntat la un moment dat cu posibilitatea prescrierii ipotecii.
Cifrele facute publice la sfarsitul saptamanii trecute au urgentat negocierile referitoare la ajutorul pe care il cer producatorii din sectorul auto. Democratii din Congres au ajuns la o intelegere cu administratia Bush de a nu lasa General Motors si Chrysler sa se prabuseasca, conform unor surse din Congres.
Bursele americane au terminat pe rosu pentru a patra oara in ultimele cinci saptamani, dupa ce inasprirea conditiilor de pe piata muncii a pus presiuni asupra investitorilor care se tem ca recesiunea se adanceste.
John Silva, economist-sef la banca Wachovia, in Charlotte, Carolina de Nord, a afirmat ca raportul privind situatia pe piata fortei de munca releva ca economia s-a contractat in ultimele trei luni ale anului cu o rata anuala de 5%. Aceasta ar fi cea mai puternica contractie pe care a suferit-o economia americana din primul trimestru al anului 1982.
"Increderea consumatorilor va fi puternic afectata", crede Silva. "Va fi o iarna dificila pentru multe persoane."
Rata somajului este asteptata sa creasca anul viitor, dupa ce insaprirea conditiilor de creditare si contractarea consumului vor afecta companii din toate domeniile, de la Citigroup la AT&T sau la Legg Mason, un fond de investitii cu sediul la Washington, care a anuntat ca va concedia 8% din totalul fortei de munca.
"Aproape toate afacerile incearca sa supravietuiasca, nu mai vizeaza cresteri, si in acelasi timp reduc sumele de pe statele de plata si contracta procesul investitional pentru a putea economisi", a spus Mark Zandi, economist-sef la Moody's Economy.com din West Chester, Pennsylvania. "Trebuie sa ne pregatim pentru alte reduceri masive de personal."
Pentru luna noiembrie se estimasera 335.000 de pierderi de slujbe, iar rata somajului era proiectata sa creasca la 6,7%. Aceasta este a 11-a luna consecutiva in care rata somajului a crescut. Criza de pe piata fortei de munca a fost factorul decisiv ce a determinat inceputul recesiunii. Biroul National de Cercetare Economica a anuntat saptamana trecuta ca actuala contractare isi are izvorul in luna decembrie a lui 2007.
In conditiile in care perspectivele se deterioreaza de la o zi la alta, indicatorii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica indica o "puternica incetinire economica" in toate economiile dezvoltate si in curs de dezvoltare cu exceptia Braziliei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO