Business Internaţional

Companiile de microfinantare din Europa de Est au mari probleme din cauza crizei

Companiile de microfinantare din Europa de Est au mari probleme din cauza crizei

Microcreditele erau inaintea crizei financiare principala sursa de finantare pentru micii antreprenori din Europa Centrala si de Est

01.06.2009, 00:00 62

Criza financiara globala limiteaza accesul oamenilor cu venituri modeste la credite cu valori mici si fara garantii chiar intr-un moment in care resursele statului pentru contracararea turbulentelor se epuizeaza rapid, scrie The Guardian.

Serviciile de microfinantare - la care recurg de obicei micii antreprenori considerati de creditorii traditionali ca implicand prea multe riscuri - s-au raspandit rapid in ultimii ani, ajutand la iesirea de sub pragul saraciei a peste jumatate de miliard de oameni. Dar criza financiara a redus abilitatea marilor creditori de a finanta astfel de operatiuni.
"Cea mai lovita regiune de criza serviciilor de microfinantare este Europa de Est", a declarat Mary Ellen Iskenderian, directorul executiv al Women's World Banking (WWB). WWB este cea mai mare retea de institutii de microfinantare. Majoritatea clientilor acestor institutii sunt femei.
In Europa de Est, acest sector este extrem de bine integrat in interiorul sistemului financiar, iar odata ce economiile din regiune au fost lovite de criza financiara globala, rata de rambursare a microcreditelor a scazut, iar firmele de profil au inceput sa aiba din ce in ce mai greu acces la finantare, spune Iskenderian.
Un studiu efectuat in martie de Consultative Group to Assist Poor a ajuns la concluzii similare. Trei sferturi dintre firmele de microfinantare din Europa de Est si Asia spun ca debitorii, afectati de preturile ridicate si de scaderea numarului locurilor de munca, intampina dificultati in a-si plati ratele lunare.
Economiile emergente din Europa au fost afectate intr-un grad mult mai mare de actuala criza decat tarile dezvoltate din vestul continentului, iar guvernele cauta acum sa reduca cheltuielile publice dupa ce veniturile bugetare s-au diminuat drastic.
Prin contrast, firmele de microfinantare din India au ramas aproape neatinse de actuala criza globala, in mare parte pentru ca legislatia nu le permite sa se finanteze din surse externe, spune Iskenderian.
In acelasi timp, in America de Sud, unii dintre creditorii de profil au reusit sa-si reduca dependenta fata de finantarea externa si sa se protejeze in fata crizei, constituind depozite bancare.
Microfinantarea s-a dovedit in ultima perioada un instrument util in combaterea saraciei si reducerea dependentei fata de stat, a precizat Iskenderian, care a lucrat anterior in cadrul Bancii Mondiale. "Microfinantarea nu inseamna insa caritate. Totul este sa acorzi un credit pe care un antreprenor il poate rambursa, pastrandu-si in acelasi timp angajatii", a declarat ea. Declinul economic a afectat insa semnificativ capacitatea debitorilor de a rambursa microcreditele. Platile la zi au coborat chiar si sub 90% din totalul creditelor fata de 97-98% in mod obisnuit, cel mai accentuat declin fiind inregistrat in Europa de Est, spune directorul WWB. Totusi, microcreditorii tind sa se confrunte doar cu o intarziere a platilor, in timp ce clientii institutiilor financiare mari ajung in incapacitate de plata.
Mai mult, industria microcreditelor continua sa creasca la nivel global, chiar daca intr-un ritm diminuat, a adaugat Iskenderian.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO