Business Internaţional

Companiile din Ungaria se înghesuie să profite de obsesia lui Orban pentru fotbal

Sub conducerea lui victor Orban au fost inaugurate sute de terenuri de fotbal locale, mai multe arene noi la nivel naţional şi marele stadion naţional.

Sub conducerea lui victor Orban au fost inaugurate sute de terenuri de fotbal locale, mai multe arene noi la nivel naţional şi marele stadion naţional.

Autor: Catalina Apostoiu

27.11.2019, 00:05 741

Guvernul ungar a cheltuit peste 2 mld. dolari pe fotbal de la venirea la putere a lui Orban în 2010, aproape 400 mil. dolari fiind alocaţi numai în 2018.

Pasiunea pentru fotbal a premierului ungar Viktor Orban este legendară, scrie Intellinews. Acesta asistă în mod regulat la meciurile din liga ungară de fotbal şi nu a pierdut nicio finală de Cupă Mondială sau Liga Campionilor din 1998, de când a ajuns la putere.

În Felcsut, oraşul de origine al premierului, a fost construit un stadion de fotbal cu 3.500 de locuri. Satul are doar 1.700 de locuitori. Finalizat în 2014, stadionul se află la doar câţiva metri de casa de vacanţă a lui Orban şi a fost construit cu ajutorul unor facilităţi fiscale pentru companii introduse de premier şi la insistenţele acestuia.

Guvernul ungar a cheltuit peste 2 miliarde de dolari pe fotbal de la venirea la putere a lui Orban în 2010, aproape 400 milioane de dolari fiind alocaţi numai în 2018, potrivit datelor Asociaţiei Ungare de Fotbal citate de Reuters.

FMI a estimat PIB-ul ungar la 160 mld de dolari anul trecut, ceea ce înseamnă că unu din fiecare 400 de dolari a finanţat fotbalul.

Sub conducerea lui Orban au fost inaugurate sute de terenuri de fotbal locale, mai multe arene noi la nivel naţional şi marele stadion naţional.

Noul stadion Puskas Ferenc Arena, cea mai mare investiţie în infrastructură sportivă realizată de Ungaria în ultima vreme, ridicându-se la 150 miliarde de forinţi (450 milioane de euro) în 2,5 ani, a fost inaugurată în Budapesta săptămâna trecută.

Stadionul finanţat de stat cu 68.000 de locuri a fost finalizat la timp şi conform bugetului, au anunţat oficialii ungari.

Academia de fotbal Ferenc Puskas (PFA) din satul de origine al premierului, Felcsut, a primit 1,1 miliarde de forinţi (3,3 milioane de euro) prin schema de susţinere TAO a guvernului, scrie Intellinews.

Guvernul Orban a introdus această schemă în 2011, aceasta permiţând deduceri de taxe pentru companiile care sponsorizează cluburile sportive. Schema a fost ulterior extinsă la instituţii culturale, dar eliminată anul trecut după ce au apărut nereguli în administrarea fondurilor.

Nereguli au fost raportate şi în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor TAO pentru cluburile sportive. De la lansarea schemei, peste 500 mld. forinţi au mers către cluburi sportive. Academia de fotbal din Felcsut a beneficiat masiv de pe urma acesteia, primind finanţare de 26,5 miliarde de forinţi în 8 ani, pe lângă donaţiile de 22,5 mld de forinţi făcute de companii ca OTP, MOL sau firma de construcţii Kozgep.

Criticii recunosc impactul pozitiv al schemei de sponsorizare de către companii, dar arată că aceasta promovează în acelaşi timp corupţia pentru că firmele care ajută clubul favorit al lui Orban se aşteaptă să primească ceva în schimb.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO