Business Internaţional

Companiile farmaceutice trec printr-o perioada dificila

Companiile farmaceutice trec printr-o perioada dificila
02.10.2006, 15:35 14

Companiile farmaceutice mijlocii se confrunta cu dificultati din cauza marilor producatori care monopolizeaza piata de profil, facand tot mai dificila producerea unor fuziuni.
Incercarile de a gasi un investitor pentru afacerile din domeniul farmaceutic au facut ca in ultimele luni producatorii de medicamente Merck si Altana din Germania si compania biotehnica Serono din Elvetia sa gaseasca cele mai bune strategii pentru a innoi gama de produse si procesul de marketing, anunta Financial Times.
Inainte de a anunta oferta de 10,6 mld. euro pentru cumpararea grupului elvetian, compania Merck, cu sediul central in Darmstadt, a incercat fara succes sa achizitioneze compania Schering din Germania, companie cumparata de rivalul Bayer.
Producatorul Serono si-a anuntat intentia de a fi achizitionat in noiembrie anul trecut, la cateva luni iesind de pe piata de achizitii. In acel moment a inceput sa caute investitori, acceptand sa fie cumparat numai de Merck, care a anuntat in luna martie a acestui an ca nu este interesata sa achizitioneze grupul elvetian.
Altana si-a indreptat atentia anul trecut catre un cumparator al diviziei de medicamente, compania dorind mai mult aceasta directie decat gasirea unui "partener strategic". Dupa ce a fost refuzata de marile companii farmaceutice, compania a inceput tratativele cu Nycomed, acestia anuntand ca vor cumpara Altana pentru suma de 4,5 mld. euro.
Problemele cu care se confrunta aceste companii medii pe piata producatorilor de medicamente unde preturile de productie si de cercetare sunt in crestere arata presiunile la care sunt supusi acesti producatori de gigantii farmaceutici ca Pfizer si Novartis.
Daca aceste companii credeau candva ca o consolidare in randul celor mai importanti jucatori de pe piata farmaceutica ar lasa loc mai micilor specialisti din domeniu, acum ele trebuie sa recunoasca ca s-au inselat deoarece in prezent sunt putine oportunitati pentru fuziune in randul companiilor farmaceutice din Europa.
Ernesto Bertarelli, directorul executiv al Serono, a subliniat cateva din problemele cu care se confrunta jucatorii din domeniu in acest an. Serono, Altana si Merck s-au confruntat cu aceeasi problema in acest an, anume necesitatea de a descoperi noi produse de impact, a spus el.
Companiile farmaceutice mijlocii a trebuit sa intre intr-o competitie pentru a primi drepturile de a produce medicamentele, pentru a crea noi produse si pentru a face fata preturilor fixate de guvern.
"Nu facem parte din marile grupuri farmaceutice, dar ne confruntam cu aceleasi probleme pe care le au si acestea", a declarat Bertarelli.
Fondurile pentru cercetare si dezvoltare a trebuit sa fie diminuate din cauza cheltuielilor ridicate de productie pe care acesti jucatori medii le au fata de producatorii mai mici, dar si fara aportul financiar de care se bucura gigantii farmaceutici. Cautarea unor noi produse farmaceutice a devenit cea mai mare incercare pentru companiile mijlocii.
Pentru o lunga perioada de timp, profitul Altana s-a bazat pe vanzarea medicamentului Pantaprazol, care combate aciditatea din stomac. Compania este constienta ca licenta pentru acest medicament va expira in 2010, dar bugetul modest pentru cercetare nu permite companiei crearea unui substitut mai bun.
Merck a incercat sa devina o mare companie care sa comercializeze produsele farrmaceutice. A cumparat licenta pentru comercializarea tratamentului pentru cancer, Erbitux, in orice parte a lumii in afara SUA. Dar exemplul Altana demonstreaza ca o companie nu trebuie sa se bazeze pe un singur medicament pentru a obtine profit.
Afacerea Serono s-a bazat ani la rand pe vanzarea tratamentului pentru scleroza multipla Rebif. Incercarea de a-si concentra afacerea si pe tratamentele impotriva cancerului si a bolilor sistemului nervos central s-a dovedit mult mai costisitoare.
Anul trecut grupul s-a confruntat cu o serie de probleme atat pentru medicamentele proprii cat si pentru cele pentru care avea licenta de productie, analistii fiind de parere ca acest lucru a dus la decizia lui Bertarelli de a vinde compania.
In 2005, Pfizer a incheiat un parteneriat cu Altana pentru producerea unor medicamente. In luna iunie Merck a anuntat ca va sista productia medicamentului Sarizotan, un tratament pentru Parkinson. La scurt timp dupa acest anunt, grupul Merck s-a declarat interesat de o fuziune cu Serono.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO