Business Internaţional

Companiile israeliene iau cu asalt Europa

05.11.2007, 02:04 12

Miliardarul israelian Nochi Danker este patronul celei mai mari companii de telefonie mobila, a celui mai mare lant de magazine si a celei mai mari companii de asigurari din tara din Israel. Insa acum, Danker cauta oportunitati pentru a extinde afacerile grupului IDB, iar pentru aceasta prefera sa studieze pietele straine, scrie Bloomberg.
Compania imobiliara IDB Development, membra a grupului miliardarului, impreuna cu investitorul israelian Yitzhak Tshuva, si-a anuntat intentia de a investi peste 8 miliarde de dolari (5,5 mld. euro) in constructia unui hotel-casino in Las Vegas. O alta companie membra a grupului IDB, Clal Insurance Enterprises, a investit peste 61 de milioane de dolari (42 mil. euro), achizitionand actiuni in cadrul companiei americane Asset Management.
Cu o populatie de doar 7 milioane de locuitori, Israelul este prea mic ca sa sustina o noua generatie de antreprenori, cei deja existenti dominand intreaga piata locala. Printre companiile care anul trecut au facut investitii in strainatate se numara grupurile Africa Israel Investments, Delek Group, Israel Corp. si compania IDB, acestea fiind si cele mai mari companii din tara.
"Cred foarte mult in Israel si cu atat mai mult cred in economia israeliana", a declarat Danker. "Cu toate acestea, este evident faptul ca singurul loc unde ne mai putem dezvolta afacerea este in strainatate", a incheiat el.
Companiile israeliene au efectuat achizitii de peste 16,4 miliarde de dolari (11 mld. euro) in ultimii cinci ani, de cand a luat fiinta bursa locala. Insa oportunitatile pentru o viitoare crestere sunt limitate din cauza faptului ca piata de consum este suprasaturata, a declarat Adi Raveh, profesor de administrarea afacerilor din cadrul Universitatii Ebraice din Ierusalim.
O alta companie membra a grupului IDB, Super-Sol, controleaza peste 38% din piata alimentara de retail, conform datelor furnizate de firma AC Neilsen. Alte companii din cadrul IDB care detin cote semnificante de piata mai sunt si Cellcom Israel, care are o cota de 34% din piata de telefonie mobila si Clal Insurance, care detine peste un sfert din piata de asigurari din Israel. "Aceste companii si-au epuizat toate posibilitatile pentru crestere", a adaugat Raveh.
Cu toate acestea, unii investitori straini continua sa vada oportunitati pe piata din Israel. Iar pentru anul acesta, investitiile straine directe se pare ca vor atinge nivelul de peste 9,5 miliarde de dolari. Investitorii sunt interesati de companii care au dezvoltat noi tehnologii de productie si care isi desfasoara activitatea in afara Israelului, a declarat Vered Dar, economist al Psagot Ofek Investment House.
Miliardarul american Warren Buffett a achizitionat anul trecut pentru suma de aproximativ 4 miliarde de dolari compania siderurgica Iscar Metalworking, care furnizeaza materiale pe pietele din 52 de state.
Chiar si asa, actiunile companiilor lui Danker au inregistrat evolutii slabe pe bursa din cauza faptului ca alte companii au inceput sa investeasca pe pietele straine mai devreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO