Business Internaţional

Concentrarea pe industrie este secretul din spatele boom-ului economic al Germaniei

Concentrarea pe industrie este secretul din spatele boom-ului economic al Germaniei

Fabricile din Germania abia reuşesc să facă faţă cererii mari venite atât din ţară, imde economia are un ritm alrt de creştere, cât şi din afară, din occidentul care îşi revine din recesiune sau din ţările emergente care se dezvoltă rapid

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

20.03.2011, 23:50 68

La începutul deceniului trecut, când în Germania rata şo­majuluiera ridicată, iar sen­timentul dominant era de pesimism,Hans-Werner Sinn, preşedinte al institutului german Ifo, scria ocarte denumită "Poate fi Germania salvată?" După părerea sa,Germania putea fi salvată. Acum, el spune că Ger­mania a fostsalvată.

Pentru Audi, cât şi pentru restul in­dustriei germane,con­diţiile s-au schim­bat din iarna 2008-2009, când unele fabriciau redus pro­ducţia cu până la 90% pe fondul adâncirii crizei.Extrem de de­pendentă de expor­turi, Germania înre­gistra un declincu 20% al producţiei din in­dustria manufac­turieră în 2009. Acum,Germania crede cu tărie că traumele din 2008-2009 o vor ajuta să sereinventeze.

Zvonurile privitoare la un declin inevitabil începuseră săcircule încă din 2001, iar lista "defectelor" era una lungă. Îngeneral, părerea era că decenii la rând Germania trăise pe bazamiracolului economic din anii '50 şi '60 şi că între timp permiseseeconomiei sale să devină rigidă.

Acum, există percepţia că vremurile bune se întorc, iar uneledintre minusurile asupra cărora s-a atras atenţia în anii '90, în2000 s-au dovedit a fi plusuri. Totuşi, va fi necesar mai mult deun an de creştere puternică pentru a-i convinge pe sceptici, dinafara şi din interiorul Germaniei, că un al doilea miracol economiceste garantat.

Natura creşterii germane reprezintă de asemenea un motiv deîngrijorare. Rata şomajului este în scădere, dar există puţinesemne că redresarea clasică bazată pe exporturi duce la o creşterea salariilor şi a consumului.

Spre deosebire de anii '50 şi '60, când muncitorii germanilucrau din greu şi câştigau salarii în creştere pe măsură cefabricile deveneau mai eficiente, de această dată muncitorii nu sebucură de roadele muncii lor. Salariile reale au stagnat, consumuleste în continuare fragil.

"În următorii 10-15 ani trebuie să existe o creştere puternică asalariilor pentru a reorienta cererea dinspre exporturi spre planlocal", spune Heiner Flassbeck, fost consilier al lui OskarLafontaine, ministru de finanţe pe vremea lui Gerhard Schröder.

Acesta spune că dacă Germania nu va importa mai mult la niveleuropean, euro nu va putea supravieţui pentru că ţările mai fragilese vor confrunta cu o austeritate permanentă.

Sinn crede că reducerea şomajului va duce în cele din urmă la ocreştere a salariilor, care la rândul său va impulsionacheltuielile consumatorilor. Există totuşi puţine semne căstrategii germani ar grăbi acest proces, aceştia părând mulţumiţide combinaţia de factori care ajută la explicarea reveniriiGermaniei.

Primul dintre aceştia este structura economică şi politică aGermaniei. Prosperitatea este mult mai bine dispersată la nivelnaţional, neexistând concentrarea excesivă într-o singură regiuneîntâlnită în Marea Britanie. De asemenea, accentul cade mai mult pecreştere pe termen lung decât pe speculaţii.

"În perspectivă, unele economii au investit prea multe resurseîn sectoare cum este cel imobiliar. Poate au exagerat. Germania sebucură de o structură de modă veche", declară Thomas Mayer,economist-şef în cadrul Deutsche Bank.

Astfel, în timp ce City-ul londonez şi Wall Street-ul au devenitobsedate de creditele ipotecare subprime şi de CDO-uri, Germanias-a concentrat pe industria manufacturieră.

A doua explicaţie pentru renaşterea Germaniei este că ţara aîmbrăţişat reformarea structurală a economiei cel puţin la douădecenii după ce Margaret Thatcher şi Ronald Reagan au lansatliberalizarea, privatizarea şi reforma socială în Marea Britanie şiStatele Unite. Potrivit susţinătorilor acestei teorii, spredeosebire de Marea Britanie şi America, Germania a făcut faţăşocurilor petroliere din anii '70 şi '80, nefiind astfel nevoită săschimbe ceva în anii '80.

A treia explicaţie este că investitorii germani s-au ars încriza financiară şi îşi ţin banii acasă acum. Astfel, a apărutcapitalul aflat la baza unei creşteri puternice a investiţiilorcare va menţine industria germană hiper-competitivă pe viitor.

În final, China, cu o rată de creştere de 9-10% în fiecare an, aabsorbit puternic exporturile germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO