Business Internaţional

Concentrarea pe piata americana ar putea fi o capcana pentru Bank of America

25.07.2007, 15:00 9

Cererea pentru servicii financiare din afara Statelor Unite creste de trei ori mai rapid decat in SUA, cele mai active piete fiind cele din Rusia, China si Brazilia.
Cu toate ca Bank of America este prezenta in 45 de tari, operatiunile din afara SUA aduc doar 13% din totalul veniturilor. In comparatie cu Bank of America, peste jumatate din veniturile Citigroup sunt aduse de activitatile desfasurate in afara Statelor Unite, iar in tari precum Mexic, Polonia si Coreea de Sud grupul american se numara printre cei mai importanti jucatori.
Strategia care a facut din Bank of America, Wachovia si Wells Fargo cele mai performante banci americane la bursa acum un deceniu se dovedeste a fi neproductiva in actualele conditii de piata. Cu Europa si Asia realizand mai bine de jumatate din productia la nivel mondial si in timp ce sase din zece miliardari locuiesc pe cele doua continente, bancile si firmele specializate pe investitii financiare care s-au extins in afara SUA in ultimii ani beneficiaza din plin de avantul de pe aceste piete.
"Bank of America este cea mai mare banca din Statele Unite, insa are de suferit din cauza slabei cresteri economice, de sub 3%'', a declarat Chirs Hagedorn, managerul unui fond de 22 mld. dolari (16 mld. euro) din portofoliul caruia fac parte si actiuni ale Citigroup, Bank of America si Wachovia. "Cresterea bancilor vine acum de pe piata internationala, nu din SUA", a continuat el.
Kenneth Lewis, director executiv al Bank of America, este unul dintre cei care sunt de parere ca Statele Unite reprezinta in continuare cea mai buna oportunitate pentru serviciile financiare intrucat SUA a ramas cea mai mare sursa mondiala de comisioane din servicii bancare, brokeraj si management al portofoliilor.
Analistii estimeaza ca Citigroup, sub conducerea directorului executiv Charles Prince, a avut o crestere a profitului de 7,7%, iar JP Morgan, unde un sfert din totalul veniturilor este reprezentat de cele provenite din afara SUA, a avut o crestere de 6,4% a veniturilor incasate. Profitul Bank of America ar putea scadea pentru prima data din 2005 cu aproape 2%.
Extinderea in afara SUA este deja prielnica pentru banca Lehman Brothers care in al doilea trimestru a generat venituri de 1,1 miliarde de dolari (797 milioane de euro) in afara SUA. Profitul Lehman s-a apreciat cu 27% in ultimile trei luni.
Bear Stearns si-a desfasurat anul trecut mai bine de 87% din intreaga activitate pe piata americana. Presedintele executiv al Bear Stearns, James Cayne, care a rezistat presiunii de a se extinde in afara Statelor Unite, a anuntat ca profitul bancii a scazut cu aproximativ 10% din cauza problemelor de pe piata imobiliara a Statelor Unite.
Boston Consulting Group a efectuat un studiu in care indica zonele in care sectorul serviciilor financiare creste rapid, iar China se evidentiaza in top cu un ritm de crestere de 8,5% pe an. Printre ultimele pozitii se claseaza SUA cu un procentaj de doar 2,8%.
Acelasi studiu arata ca pana in 2015 serviciile financiare de orice natura vor genera pana la 896 de miliarde de euro ceea ce reprezinta o crestere de peste 43% fata de 2005. Aproximativ 671 de miliarde de euro vor veni din afara SUA.
"Pietele serviciilor financiare din afara Statelor Unite vor creste mult mai repede decat cele din SUA pentru multi ani de acum incolo", este de parere Michael McKeon, manager la firma de consultanta Booz Allen Hamilton din New York.
Pe baza studiilor efectuate de McKinsey si Bank of America, Lewis este de parere ca Statele Unite vor reprezenta cea mai mare piata a serviciilor financiare in urmatorii zece ani. Acesta preconizeaza ca Bank of America va inregistra o crestere de 10% per actiune daca isi plaseaza investitiile in strainatate si isi va majora procentul detinut din piata locala a serviciilor financiare.
In urma achizitiei a Trust Corp. in valoare de 3,3 miliarde de dolari (2,3 mld. euro), Bank of America a devenit cea mai mare banca privata din Statele Unite. Pe langa faptul ca detine cele mai multe depozite din SUA, Bank of America este si cel mai important emitent de carduri bancare din tara.
In timp ce Bank of America intentioneaza sa se dezvolte pe piete precum cea din China, isi va reduce activitatea de pe altele pe care nu le mai considera atractive. Anul trecut, compania bancara a vandut sucursala sa din Brazilia, in schimbul achizitionarii a Banco Itau Holding Financiero SA.
In cei 5 ani cat Kenneth Lewis a ocupat functia de director executiv al Bank of America, actiunile acesteia au crescut cu peste 72%. Cele ale Citigroup cu 4%, iar cele ale JPMorgan au scazut cu 11 procente.
Situatia s-a schimbat in ultimul an. Actiunile Bank of America au crescut cu doar 2,5%, Citigroup a inregistrat o crestere de 10%, iar JPMorgan s-a apreciat cu 22%.
Citigroup isi desfasoara activitatea in peste 100 de tari, iar profitul de 9,2 miliarde de dolari (6,7 miliarde de euro) obtinut din strainatate anul trecut il depaseste pe cel al Wachovia, cea de-a parta mare banca din Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO