Business Internaţional

Corb la corb nu-şi scoate ochii: guvernatorul băncii centrale a Elveţiei a găsit refugiu în Alpi printre elitele globale. „Mulţi dintre cei care au criticat decizia au criticat şi fixarea cursului”

Corb la corb nu-şi scoate ochii: guvernatorul băncii...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.01.2015, 11:01 862

La aproape o săptămână după ce a produs un cutremur pe pieţele valutare şi a stârnit mânia investitorilor internaţionali prin decizia de a renunţa la pragul minim al cursului de schimb valutar franc elveţian/euro, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei Thomas Jordan a primit ieri, prima zi din ediţia de anul acesta a Forumului Economic de la Davos, sprijin masiv din partea confraţilor.

„Banca Elveţiei a făcut ceea ce trebuia să facă. Mai bine să sfârşeşti cu un şoc decât să ai şocuri fără sfârşit”, a afirmat Axel Weber, fostul preşedinte al Bundesbank şi acum şeful UBS, citat de Bloomberg.

Decizia lui Jordan, în urma căreia francul s-a apreciat cu până la 41% faţă de euro şi substanţial în raport cu monedele din Europa de Est, a fost descrisă în toate felurile, de la „o idioţenie” la „o faptă curajoasă”. Şocul produs de explozia francului pe piaţa valutară a provocat pierderi de sute de milioane de dolari băncilor europene şi a pulverizat fonduri de investiţii din toată lumea, unele cu o experienţă de un sfert de secol.

Axel Weber, fostul preşedinte al Bundesbank: „Mai bine să închei cu un şoc decât să ai şocuri fără sfârşit”

„Ar fi interesant să auzim motivarea şi argumentele deciziei care a provocat consecinţe serioase. Cred că oficialii elveţieni s-au săturat de situaţia euro şi au decis să manifeste un anumit nivel de autonomie şi independenţă în acţiunile lor”, a afirmat Andrey Kostin, CEO al VTB Group.

Fostul guvernator al Băncii Argentinei Mario Blejer a spus că lucrul de care investitorii nu au reuşit să-şi dea seama este că măsurile neconvenţionale aplicate de banca centrală au fost un efort temporar, iar încetarea lui ar fi devenit necesară într-o lume a cursurilor de schimb flexibile. Decizia Băncii Elveţiei a şocat pentru că a venit pe neaşteptate. Cu câteva zile înainte, oficialii băncii asiguraseră că vor sprijini pragul de schimb.

„Nu anunţi astfel de lucruri. Acest regim nu a fost introdus cu intenţia de a fi ţinut permanent. A fost ceva temporar. Mulţi dintre cei care au criticat decizia au criticat şi fixarea cursului”, a explicat Blejer.

Fostul guvernator al Băncii Israelului Jacob Frenkel a spus că vina pentru apariţia turbulenţelor o poartă investitorii care nu au luat în considerare riscurile, ceva la care trebuie să fie atenţi deoarece băncile centrale încearcă să normalizeze politica monetară după ani de stimulare monetară.

„Era clar că era ceva inevitabil. Întrebarea nu era dacă se va întâmpla, ci când se va întâmpla”, a afirmat Frenkel, acum vicepreşedinte al JPMorgan Chase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO