Business Internaţional

Coreenii de la KIA pluseaza inca 135 mil. euro in Slovacia

13.06.2005, 19:37 21

Constructorul sud-coreean de automobile KIA si-a anuntat planurile de a majora investitiile in Slovacia cu 135 de milioane de euro.

Daca suplimentarea investitiilor reprezinta o veste buna pentru tara central-europeana, indicand faptul ca sud-coreenii sunt multumiti de alegerea locatiei noii uzine la Zilina, guvernul condus de primul ministru Mikulas Dzurinda va trebui probabil sa aloce de la fondurile de stat inca 800 de milioane de coroane slovace (20 de milioane de euro) in subventii destinate producatorului auto.

Initial, KIA s-a oferit sa investeasca 700 de milioane de euro in Slovacia si sa creeze 2.400 de locuri de munca. Majorarea acestei sume cu 135 de milioane de euro ar putea genera inca 700 de noi slujbe, relateaza The Slovak Spectator. De asemenea, aceasta va permite companiei sa isi extinda capacitatea de productie anuala de la 200.000 la 300.000 de autovehicule.

Totusi, procesul investitional se afla intr-un stadiu incipient si negocierile va trebui sa urmeze.

"Oficialii KIA ne-au trimis un comunicat in care isi manifestau intentia de a suplimenta valoarea investitiei. Asta este tot ce va putem spune deocamdata. Cu siguranta ca urmeaza sa aiba loc o intalnire pentru discutii intre reprezentantii SARIO (agentia slovaca pentru dezvoltarea comertului si investitiilor) si cei ai KIA. Aceasta intrunire va clarifica intentiile investitorilor asiatici. Subventiile acordate de stat vor avansa in functie de suma cu care vor fi majorate investitiile", a declarat Maros Havran, purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei din Slovacia.

In concordanta cu legislatia UE, Slovacia poate acorda o subventie maxima in cuantum de 15% din valoarea investitiei straine. De aceea, Bruxellesul va trebui sa fie consultat de guvernul slovac inainte de a se decide o eventuala crestere a subventiilor destinate coreenilor.

Pana acum, UE a aprobat stimulente de 8,8 miliarde de coroane slovace (225 de milioane de euro) acordate de guvernul slovac celor de la KIA.

Slovacia, care este supervizata de UE pentru a respecta disciplina bugetara, va trebui sa identifice modalitati de finantare pentru subsidiile aferente investitiei aditionale.

"Singura posibilitate pentru Slovacia este de a cauta fonduri sau de la bugetul de stat, sau de la bugetele ministerelor. Este o problema care trebuie sa fie dezbatuta de ministrii cabinetului", a explicat Havran.

Filiala KIA Motors din Slovacia a inregistrat pana acum peste 4.500 de aplicatii pentru locurile de munca puse in joc, dintre care 1% au fost completate de cetateni straini.

Potrivit purtatorului de cuvant al KIA, Dusan Dvorak, doua treimi dintre cei care au aplicat au studii universitare si vorbesc engleza, care este singura conditie stabilita pentru inscriere la procesul de recrutare.

Atentia KIA se indreapta spre persoanele cu studii superioare, cautate preponderent pentru locurile de munca din activitatile productive.

In prezent, KIA Motors are aproximativ 100 de angajati slovaci, fiind prevazuta pentru acest an o crestere a numarului salariatilor din Slovacia pana la 500. Compania are, de asemenea, 56 de manageri coreeni implicati in Slovacia.

Constructia infrastructurii pentru noua fabrica Hyundai/KIA a inceput in apropiere de localitatea Teplicka nad Vahom, iar constructia satului unde vor locui salariatii coreeni ai KIA va fi demarata la mijlocul lunii iunie. Satul va ocupa o suprafata de zece hectare si va fi situat la cativa kilometri de Zilina. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels