Business Internaţional

Credit Suisse pregateste restructurarea a 3.300 de locuri de munca

06.12.2004, 00:00 15

Credit Suisse, al doilea grup bancar ca marime din Elvetia, ar putea elimina sute de locuri de munca pentru a reduce costurile, care sunt printre cele mai mari de pe Wall Street, informeaza Bloomberg.


Banca elvetiana trebuie sa-si reduca cheltuielile anuale la unitatea Credit Suisse First Boston cu aproximativ 1,13 miliarde de euro pentru a face fata competitorilor, precum Goldman Sachs si Lehman Brothers, dupa estimarile analistilor in legatura cu profiturile pentru primele noua luni ale anului. "Exista multe suprapuneri unde Credit Suisse poate reduce costurile si care vor avea impact si asupra locurilor de munca", a declarat Christoph Ritschard, analist la Zuercher Kantonalbank in Zurich.


Directorul executiv al CSFB, Brady Dougan, ar putea anunta un plan pentru fuziunea unoradintre operatiuni, dupa ce cheltuielile CSFB au atins 86% din veniturile pentru primele noua luni ale lui 2004, fata de 69% la Goldman Sachs si 70% la Lehman.


Purtatorul de cuvant al Credit Suisse, Andres Luther a refuzat sa comenteze situatia, spunand ca se asteapta o crestere semnificativa a veniturilor din servicii financiare, care sa majoreze profitul. Cu toate acestea, Oswald Gruebel, directorul executiv al Credit Suisse, a recunoscut ca exista probleme de performanta la CSFB. Aceasta avea 16.519 de angajati la unitatea de instrumente financiare institutionale, in septembrie, cu 7% mai multi decat anul trecut. Operatiunile acestei unitati includ tranzactionarea de titluri de valoare, precum si servicii de consiliere cu privire la fuziuni si subscrieri.


Cheltuielile sunt ridicate, chiar si dupa ce John Mack, fostul director executiv al CSFB a concediat 10.000 de angajati im timpul crizei de trei ani de pe piata de capital, care s-a incheiat in martie 2003. Costurile au crescut dupa preluarea de aproape 10 miliarde de euro a companiei Donaldson, Lufkin & Janrette, in 2000, care a adaugat 11.300 de angajati pe statul de plata al Credit Suisse. Dupa achizitia DLJ, CSFB si-a pierdut locul in topul firmelor care ofera servicii de consultanta in domeniul fuziunilor, cazand de pe pozitia a treia pana pe locul zece, conform Bloomberg. In ceea ce priveste subscrierea de actiuni, CSFB se situeaza pe locul opt, fata de pozitia a patra ocupata in 2000.


Costurile unitatii de investitii institutionale a CSFB au crescut cu 18 procente, pana la 1,8 miliarde de euro, fata de anul trecut. Cresterea se datoreaza majorarii cu 700 a numarului de angajati, salariilor mai mari si costurilor mai ridicate datorate litigiilor, a declarat Credit Suisse.


Oswald Gruebel va anunta probabil schimbari in interiorul companiei, in cadrul unei intalniri cu investitorii care va avea loc pe 7 decembrie. Gruebel, care a devenit CEO la Credit Suisse in luna iulie a acestui an, vrea sa economiseasca aproximativ 660 de milioane de euro prin fuziunea functiilor administrative si a operatiunilor bancare, precum si prin combinarea operatiunilor de tranzactionare intr-o singura unitate. Credit Suisse ar putea astfel reduce cu 320 de milioane de euro costurile functionale, prin eliminarea a 3.300 de locuri de munca. Prin centralizarea tuturor operatiunilor de tranzactionare la CSFB, Credit Suisse ar mai economisi alte 370 de milioane de euro, insa costurile totale ale restructurarii se vor ridica la 1,2 miliarde de euro.


In cadrul reorganizarii, Credit Suisse ar putea renunta la "First Boston" din numele subsidiarei americane. "CSFB este un nume foarte cunoscut, dar a fost asociat cu multe lucruri negative in ultimii ani", au declarat reprezentantii companiei. "CSFB a fost mereu copilul problema al grupului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO