Business Internaţional

Creditele date in Est vor aduce FMI un profit de 515 mil. euro

11.03.2009, 00:00 20

Fondul Monetar International (FMI) ar putea inregistra un profit de circa 650 de milioane de dolari (515 milioane de euro) in 2010, generat preponderent de demersurile statelor est-europene de a accesa imprumuturi de urgenta pentru a combate criza financiara curenta, potrivit unui fost oficial al FMI, scrie Bloomberg.

Conform estimarilor emise in urma cu doi ani, organizatia s-ar fi confruntat in cursul anului viitor cu pierderi de aproximativ 360 de milioane de dolari (285 de milioane de euro).
Raportul intocmit in 2007 de presedintele bancii americane de investitii JPMorgan, Andrew Crochett, arata ca dobanzile si comisioanele obtinute din creditele in valoare de 55 mld. dolari acordate recent de FMI ar putea aduce pe plus organizatia in 2010.
Cu o popularitate in scadere inainte ca turbulentele de pe piata creditelor sa se manifeste, FMI si-a redobandit statutul in conditiile in care natiunile aflate in recesiune au apelat la creditorul international.
"Daca FMI ar fi listat la bursa, mi-as umple buzunarele", a declarat Claudio Loser, fost director al departamentului pentru Emisfera Vestica din cadrul FMI si actualmente membru al institutului politic Inter-American Dialogue din Washington.
"FMI reprezinta institutia la care statele apeleaza in ultima instanta si vom observa o majorare considerabila a profiturilor organizatiei", a precizat Loser.
Cresterea profitabilitatii FMI ii va permite lui Dominique Strauss-Kahn, directorul institutiei, sa angajeze personal cu experienta la departamentul de piete internationale, domeniu pe care Strauss-Kahn intentioneaza sa-l dezvolte.
Revenirea FMI pe plus ar putea amana de asemenea planurile de vanzare a unor rezerve de aur ale organizatiei, vanzare menita sa finanteze costurile operationale.
In ultimele sase luni, FMI a aprobat acordarea unor imprumuturi de urgenta in valoare de 55 mld. dolari: 16,5 mld. dolari pentru Ucraina, 15,7 mld. dolari pentru Ungaria, 10,4 mld. dolari pentru Letonia, 2,5 mld. dolari pentru Belarus, 2,1 mld. dolari pentru Islanda, 7,6 mld. dolari pentru Pakistan si 516 milioane de dolari pentru Serbia. Turcia a initiat negocierile cu FMI pentru accesarea unui credit, in timp ce Romania si-a exprimat interesul pentru un imprumut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO