Business Internaţional

Creditele neperformante din Europa urca la 15%

14.04.2009, 18:29 22

Operatiunile de leveraged buyout (achizitii pe baza de imprumuturi) ar putea contribui la cresterea numarului de credite neperformante contractate de companiile europene pana la un nivel record de 14,7% in acest an, conform agentiei Standard & Poor's, citata de Bloomberg.

Intre 90 si 112 companii europene din categoria celor care efectueaza operatiuni speculative monitorizate de S&P ar putea intra in incapacitate de plata in acest an, conform unui raport publicat recent de firma cu sediul in New York. Estimarile anterioare indicau un nivel de 11,1%. Creditele neperformante vor fi "considerabil mai numeroase" in randul companiilor care au efectuat achizitii pe datorie, conform S&P.
"Intrevedem acest risc luand in considerare faptul ca creditorii acestora nu au nici apetitul, nici capacitatea de a furniza in continuare finantare pentru a le ajuta sa treaca de aceasta perioada de declin", se arata in raportul analistilor agentiei de rating.
La sfarsitul anului fiscal 2010-2011, "refinantarea ar putea fi foarte greu de asigurat" pentru companiile "incapabile sa-si plateasca datoriile pana la scadenta", se arata in raport.
In 2010, nivelul creditelor neperformante ar putea fi similar cu cel din acest an, estimeaza analistii S&P. Companiile din industriile ce se bazeaza pe cheltuielile consumatorilor, cum ar fi retailul non-alimentar si producatorii de automobile, "vor ramane sub presiune", in timp ce sectorul proprietatilor comerciale ar putea asista la o "corectie severa", arata analistii S&P.
Rata totala a creditelor neperformante s-a situat la 4,5% anul trecut, deja de peste trei ori mai ridicata decat in anul 2007. Refinantarea operatiunilor din sectorul de leveraged buyout incheiate in perioada 2005-2007 va ramane "o problema pe termen lung", arata agentia de rating. Circa 45% din creditele destinate acestor operatiuni, ce se ridica la 65,3 mld. euro, ajung la scadenta in 2013 si 2014, alte credite in valoare de 47,4 mld. euro avand scadenta in 2015, conform S&P.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO