Business Internaţional

Creditorul ipotecar american IndyMac a dat faliment

14.07.2008, 18:27 21

IndyMac a devenit cea de-a doua mare companie financiara sprijinita de guvernul federal american ale carei operatiuni au fost sistate de autoritatile de reglementare financiara, dupa ce un val de retrageri masive de numerar a lasat compania fara lichiditati, scrie Bloomberg. Autoritatile se temeau ca institutia ar putea intra in incapacitatea de a face fata cererilor de retragere.
In locul IndyMac, Corporatia Federala de Asigurare a Depozitelor Bancare (FDIC) va opera un succesor al institutiei, IndyMac Federal Bank FSB, incepand de saptamana aceasta, se arata intr-un comunicat al agentiei.
FDIC a aratat ca o parte din vina pentru aceasta situatie apartine senatorului american Charles Schummer, care intr-o declaratie de la sfarsitul lunii trecute isi exprima ingrijorarea privind falimentul bancii, contribuind astfel la declansarea unei panici in randul clientilor IndyMac.
Colapsul bancii se adauga problemelor cauzate deja de declansarea crizei ipotecare americane, determinand autoritatile de reglementarea sa-si sporeasca volumul fondurilor alocate programului de asigurare a depozitelor, prin intermediul caruia clientii unei anumite banci sunt platiti in eventualitatea falimentului acesteia.
Colapsul IndyMac va costa programul federal de asigurare a depozitelor intre 4 si 8 mld. dolari, potrivit estimarilor FDIC. In acelasi timp exista 10.000 de depozite neasigurate si a caror valoare totala se ridica la un miliard de dolari. Detinatorii acestor depozite vor primi insa un "dividend in avans", care se va ridica la jumatate din valoarea depozitului, conform FDIC.
Banca a incheiat contracte de asigurare doar pentru depozitele care depaseau 100.000 de dolari. Politele de asigurare ajung insa la valori mult mai mari, in functie de tipul de depozit. Unele depozite legate de fondurile de pensii au, de exemplu, valori de pana la 250.000 de dolari.
"IndyMac este doar precursorul a ceea ce va urma", a declarat Christopher Whalen, managing director in cadrul companiei de cercetare Institutional Risk Analytics. "Nu e o surpriza ceea ce s-a intamplat la IndyMac. Intrebarea care ar trebui pusa aici este ce se va intampla in continuare. Sunt sigur ca acesta este doar inceputul unei perioade din ce in ce mai dificile", a adaugat el.
IndyMac a fost una dintre institutiile financiare cel mai grav afectate de cresterea numarului creditelor neperformante, in conditiile in care California - piata sa de origine - se situeaza in topul statelor americane cu cel mai mare numar de ipoteci prescrise. Una din 192 de case se afla in proces de prescriere a ipotecii, nivelul fiind de 2,6 ori mai ridicat decat media nationala.
Creditorul californian a inregistrat pierderi de aproape 900 de milioane de dolari (circa 570 de milioane de euro) ca urmare a exploziei creditelor ipotecare neperformante si a nivelului record inregistrat de prescrierile de ipoteci.
Operatiunile IndyMac vor fi preluate de FDIC, iar agentia federala va restabili legatura cu clientii bancii in cel mai scurt timp, a declarat presedintele acesteia, Sheila Bair. Accesul clientilor la fonduri nu a fost restrictionat, acestia avand posibilitatea de a retrage bani prin intermediul terminalelor electronice.
In acelasi timp, FDIC intentioneaza sa vanda compania, ca o singura entitate, intr-un interval de cel mult trei luni, potrivit presedintelui agentiei. Daca acest plan va esua insa, diviziile creditorului vor fi vandute separat.
Dupa ce in mai 2006 au atins nivelul record de 50,11 dolari, actiunile IndyMac s-au prabusit cu 87% in 2007, in timp ce anul acesta au pierdut inca 95% din valoare. La sfarsitul saptamanii trecute titlurile creditorului se tranzactionau la nivelul de 28 de centi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO