Business Internaţional

Creşte optimismul companiilor germane că principala economie europeană înaintează cu paşi siguri pe drumul redresării

Creşte optimismul companiilor germane că principala...

Autor: Catalina Apostoiu

26.08.2020, 00:05 272

Companiile germane au devenit uşor mai optimiste că economia va urma în continuare lungul drum către redresare, după ce pandemia a erodat cheltuielile şi investiţiile în primul semestru al anului, scrie Bloomberg.

Încrederea sectorului de business a crescut la 92,6 în august de la 90,4 în iulie, a anunţat institutul Ifo, peste media estimă­ril­o­r economiştilor dintr-un sondaj Bloomberg. Aşteptările au cres­cut de asemenea, la 97,5 de la 96,7. „Economia ger­ma­nă se află pe calea re­dre­sării“, a declarat pre­şe­din­tele Ifo, Clemens Fu­est.

În timp ce producţia industrială şi vânzările de retail au consemnat o re­venire puternică, su­gerând că economia înre­gist­rează progrese în recu­pe­rarea terenului pierdut, există semne că ritmul redre­sării a început să slă­bească. Avertizările pri­vind profitul se înmulţesc.

Guvernul a diminuat impactul pandemiei cu stimulente fiscale fără precedent. Cabinetul cancelarului Angela Merkel urmează să discute o prelungire a generosului program de subvenţionare a salariilor.

Ministrul german de finanţe Olaf Scholz a propus săptămâna trecută prelungirea subvenţiilor menite să protejeze locurile de muncă la 24 de luni, arătând că măsura ar costa guvernul încă 10 miliarde de euro.

Programul, limitat în mod normal la 12 luni, a fost relansat pentru protejarea muncitorilor şi companiilor de disponibilizări masive pe perioada pandemiei.

Cifrele anunţate de biroul de statistică au indicat că investiţiile s-au prăbuşit cu 7,9% în trimestrul al doilea, iar cheltuielile gospodăriilor au fost cu 10,9% mai reduse, rezultând într-un declin al PIB-ului de 9,7%, revizuit de la o estimare iniţială de 10,1%. Exporturile s-au contractat cu peste 20%.

În pofida revizuirii, declinul este în continuare cel mai dramatic din cei 50 de ani de când sunt înregistrate datele privind PIB-ul, situându-se cu mult peste scăderea de 4,7% atinsă în primul trimestru al anului 2009, în timpul crizei financiare mondiale, notează AP.

Ministrul german de finanţe Olaf Scholz nu se aşteaptă ca PIB-ul ţării să revină la nivelurile de dinaintea crizei mai devreme de sfârşitul anului 2021, scrie Bloomberg.

Şi banca centrală germană îndeamnă la răbdare. Exporturile sunt subminate de reluarea creşterii cazurilor de îmbolnăvire în multe ţări, iar nesiguranţa pronunţată cu privire la virus afectează investiţiile, au arătat oficialii acesteia.

„Nu este încă sigur cât va dura această criză, iar problema este dacă putem proteja locurile de muncă dincolo de criză, mai ales în sectorul manufacturier. Acest lucru este vital pentru revenirea pe creştere. Ne putem permite şi mă aştept ca nu numai sindicatele să-l susţină, dar şi angajatorii“, a declarat Carsten Schneider, din cadrul Partidului Social Democrat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO