Business Internaţional

Crestere de 4,7% pentru economia lumii

12.09.2000, 00:00 12



Economia mondiala, stimulata de performantele SUA si de vestile bune venite din Europa, va atinge in acest an o rata de crestere de 4,7%, a declarat directorul adjunct al Fondului Monetar International (FMI), Stanley Fischer, citat de Reuters.

"Nu se intrevad nori la orizont pentru acest an, desi preturile la petrol au inceput sa sperie putin lumea", a apreciat oficialul FMI.

El a spus ca SUA s-ar putea sa aiba nevoie de o injumatatire a deficitului balantei de cont curent, pana la 2-2,5% din PIB, pentru a obtine un deficit sustenabil.

In opinia lui Fischer, SUA vede in cererea sporita din partea Europei si a Japoniei un mijloc de a-si diminua deficitul, insa oficialul a remarcat ca acest lucru va implica, probabil, o "anumita corectare" a ratelor de schimb pentru dolar si euro.

FMI isi va prezenta noile previziuni pentru economia mondiala la 19 septembrie, dar oficialii institutiei au declarat deja ca estimarea referitoare la cresterea economica mondiala va fi cea mai favorabila din ultimul deceniu.

De asemenea, perspectivele pentru anul 2001 sunt incurajatoare, desi ritmul lent in care se imbunatateste economia nipona este o sursa de preocupare pentru FMI.

Autoritatile de la Tokyo trebuie sa rezolve o serie de probleme structurale si se vor confrunta cu "o mare problema fiscala" dupa ani intregi in care au incercat sa iasa din recesiune cheltuind mult si majorandu-si continuu datoria publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO