Business Internaţional

Crestere economica de doar 1,8% in Franta

05.10.2007, 19:23 12

Oficiul francez de statistica, INSEE, prevede o incetinire a ritmului de crestere economica in Franta, noile estimari de PIB indicand un plus de doar 1,8%, informeaza Bloomberg.
Predictia arata o scadere vizibila de ritm fata de cresterea economica din iunie, cand se estima un nivel de 2,1%, cifra incadrata in planurile guvernamentale pe anul 2007.
Previziunile INSEE au plasat Franta si sub asteptarile Comisiei Europene, care estimau cresterea PIB-ului francez la 1,9%. Cauza acestei incetiniri este criza imobiliara din Statele Unite, care a afectat atat statele membre ale Uniunii Europene, cat si alte state din intreaga lume. Economistul INSEE Pierre-Olivier Beffy a declarat ca "tulburarile de vara aceasta au intunecat perspectivele cresterii economiei globale".
Preturile la locuinte in Franta au scazut in trimestrul trei pentru prima oara din 1998, conform economistilor de la Bank of America.
"Criza de lichiditati nu s-a incheiat. Mai este mult pana vom avea din nou conditii normale pe piata", a explicat Christian Noyer, guvernatorul bancii centrale a Frantei. El a adaugat ca piata creditelor interbancare a fost dificil de redeschis. Presedintele Nicolas Sarkozy a luat deja masuri, reducand taxele in incercarea de a aduce economia franceza pe linia de plutire dupa doi ani in care Franta a ramas mereu in urma fata de alte state dezvoltate din UE sau fata de statele emergente.
Produsul intern brut din Franta a crescut cel mai probabil cu 0,7% fata de ultimele luni si va continua sa creasca cu 0,5% in trimestrul patru, conform INSEE.
Aprecierea monedei unice europene impiedica insa competitivitatea la exporturi si ar putea incetini cresterea economica cu aproximativ 0,25%, mai adauga economistii de la INSEE. De asemenea, inflatia va creste de la 1,3% in august la 1,9% pana in luna decembrie din cauza preturilor record la petrol, care a atins luna trecuta 83,9 dolari pe baril. In vreme ce consumul pe al treilea trimestru a crescut probabil cu 0,9%, investitiile in imobiliare au scazut cel mai probabil cu 0,1%. Pentru al patrulea trimestru, INSEE prevede o crestere cu 0,7% a consumului la nivel national si o crestere a investitiilor imobiliare de 0,1%. Banca Centrala Europeana a organizat sapte licitatii speciale pentru pietele financiare din august pana in prezent, cand banca BNP Paribas si-a recunoscut vulnerabilitatea cauzata de expunerea destul de mare pe piata americana de credite subprime.
Costul imprumuturilor pe termen scurt a crescut pana la 4,76%, cel mai mare pret din aprilie 2001, iar dobanda pe o zi s-a majorat pana la 4,67%/an pe 5 septembrie, determinand interventia bancii centrale. Toate aceste previziuni sunt valabile numai in cazul in care efectele crizei financiare raman moderate in trimestrul patru. O dezvoltare solida a economiei ar permite Frantei crearea a 340.000 de locuri de munca anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO