Business Internaţional

Crestere galopanta a creditelor cu probleme in Est

15.10.2009, 23:15 17

Analistii sunt de parere ca situatia creditelor neperformante vacontinua sa se agraveze in Europa Centrala si de Est, atingand cotemaxime in cursul anului viitor.

Volumul total de credite neperformante din Bulgaria ar puteaurca la 20% din numarul total de imprumuturi acordate, insa aceastaevolutie nu va pune in pericol sistemul bancar al tarii, potrivitunui studiu realizat de Academia de Stiinte din Bulgaria in randulpersoanelor cu venituri mici si medii, scrie Sofia News Agency. Unsfert din creditele neperformante au o valoare cuprinsa intre 5.000(2.556 de euro) si 10.000 de leva (5.113 de euro), majoritateafiind contractate pe o perioada medie de trei ani, a declaratEmilia Chengelova, membru al Academiei de Stiinte.

"Oamenii au luat aceste imprumuturi pentru a cumpara alimente,haine, pentru scoala sau pentru achitarea cheltuielilor cotidiene.Aproape o treime din acestea se afla in faza finala de rambursare",a declarat Chengelova, citand rezultatele studiului realizat.

Majoritatea debitorilor nu stiu cum pot proceda in momentul incare nu-si mai pot achita creditele. O parte dintre acestia nu maiplatesc, in timp ce altii intarzie foarte mult cu rambursarile,fara a fi capabili sa-si gestioneze viabil datoriile, a mai spusChengelova.

Bancile vor sa negocieze pentru a-si primi baniiinapoi

Bancile sunt dispuse sa negocieze conditiile din contractele decreditare pentru a se asigura ca isi vor primi in cele din urmabanii, a explicat bancherul bulgar Levon Hampartsumyan. "Bancile siclientii incearca sa gaseasca solutii. Numai in momentul in caredebitorii nu au alta alternativa de a-si achita datoriile, bancatrece la alte masuri", potrivit lui Hampartsumyan, care a adaugatca institutiile bancare au reusit sa obtina profit in cazulanumitor credite neperformante.

Nici in Ucraina situatia nu este roz. Volumul de crediteneperformante a crescut cu 190% de la inceputul anului, sau cu33,403 mld. grivna (2,7 mld. euro), potrivit Bancii centrale dinUcraina. La 1 septembrie, numarul de credite neperformantereprezenta 6,8% din imprumuturile acordate de bancile ce opereazape teritoriul ucrainean.

Totodata, Ungaria, care prin masuri de austeritate a moderatimpactul crizei, nu reuseste sa scape de problema creditelorneperformante. Conform unei analize a RGE Monitor publicate lafinalul lunii trecute, volumul in crestere al creditelorneperformante si revenirea destul de inceata a economiei ungare vorreduce semnificativ profiturile bancilor ungare pana in 2011.

500.000 de unguri sunt rau-platnici

Numarul ungurilor ce au intrat pe lista de rau-platnici abancilor s-a dublat in ultimii doi ani, pana la 500.000 depersoane, care detin in total 700.000 de credite pe care nu le potrambursa.

Grupul UniCredit, prezent si in Romania, se asteapta caimprumuturile neperformante din regiune sa atinga nivelul maxim in2010, a declarat seful diviziei pentru Europa Centrala si de Estdin cadrul UniCredit, Federico Ghizzoni.

Acelasi ton pesimist il pastreaza si oficialii Bancii Europenepentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Bancile est-europene ausubestimat volumul de credite neperformante pe care le-au acumulatin perioada crizei financiare, iar impactul acestora va fi resimtitin regiune in 2010, a declarat economistul-sef al BERD ErikBerglof.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO