Business Internaţional

Cresterea economica a Rusiei pierde puternic din viteza

03.02.2009, 17:36 11

Rusia a inregistrat o crestere economica de 5,6% anul trecut, comparativ cu ritmul de crestere de 8,1% raportat in 2007, a anuntat Oficiul federal de statistica din Moscova, scrie Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Rusiei a avut cel mai slab ritm de crestere din 2002 incoace, pe fondul deprecierii rublei, care a afectat cererea consumatorilor, si al preturilor tot mai scazute ale bunurilor de export ale Rusiei.
Productia industriala a tarii a inregistrat o scadere de 10,3% in luna decembrie, cea mai semnificativa din 2003 pana in prezent.
Pretul petrolului de tip Ural, cel mai important produs de export al Rusiei, a scazut la 42,83 dolari (33,43 euro)/baril, de la nivelul record de 142,5 dolari (111,2 euro)/baril raportat in iulie anul trecut.
Scaderea pretului petrolului si conflictul cu Georgia au dus la o puternica depreciere a rublei, fapt care a fortat banca centrala sa cheltuiasca aproape 34% din rezervele sale de valuta din august pana in prezent pentru a opri caderea monedei, care a atins cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani in raport cu dolarul american.
In ultimul trimestru, "declinul economic s-a dovedit a fi mult mai profund decat era de asteptat, in ciuda deprecierii rublei", potrivit lui Alexander Razuvaev, analist la Sobinbank, o companie de servicii financiare din Moscova. Razuvaev estimeaza ca Rusia va avea o crestere economica apropiata de zero in 2009, iar productia industriala a tarii va continua sa scada.
Economia Rusiei a fost profund afectata de preturile scazute la energie si de iesirile de capital, a declarat ministrul rus al economiei, Elvira Nabiullina.
Rusia ar putea cheltui peste 200 de miliarde de dolari (155,9 mld. euro) in aplicarea masurilor de urgenta luate de guvernul de la Kremlin care incearca sa stabilizeze economia aflata in declin.
Vnesheconombank (VEB), banca de dezvoltare detinuta de statul rus, a primit cereri din partea companiilor din Rusia de a acorda imprumuturi care ating deocamdata cifra de 80 de miliarde de dolari (62,3 mld. euro), a anuntat pe 29 ianuarie presedintele VEB, Vladimir Dmitriev, aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia.
La sfarsitul lunii decembrie, guvernul de la Moscova a aprobat o lista de 295 de companii din 26 de sectoare ale economiei care sa aiba prioritate in obtinerea de imprumuturi sau garantii de stat.
Anumite industrii din Rusia ar putea incepe sa se redreseze pana in a doua jumatate a anului, iar economia tarii ar trebui sa aiba de-a face cu "trenduri pozitive" in 2009 sau la inceputul anului 2010, a declarat premierul Vladimir Putin.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO