Business Internaţional

Cresterea economica a zonei euro va incetini la 2,2%

12.11.2007, 19:19 15

Comisia Europeana isi mentine estimarile privitoare la cresterea economica a zonei euro, dar si-a revizuit in jos proiectiile legate de cresterea PIB in aceasta regiune in 2008, ca urmare a impactului negativ al problemelor de pe pietele financiare internationale, conform presei internationale.
Astfel, conform estimarilor CE, cele 13 tari care utilizeaza moneda euro vor inregistra o crestere de 2,6% in acest an, comparativ cu rata de crestere de 2,8% inregistrata in 2006, potrivit prognozei de toamna a Comisiei.
Cresterea economica a zonei euro va incetini la 2,2% in 2008, ritm inferior celui anticipat in prognoza de primavara a Comisiei. Trendul descendent va continua, astfel ca avansul PIB este estimat sa coboare la 2,1% in 2009.
"Aceasta evolutie este un rezultat al impactului problemelor de pe pietele financiare, care au condus la inasprirea conditiilor de creditare si au sporit incertitudinile economice", apreciaza Executivul european.
Principalele motoare ale cresterii economice vor fi cererea locala si consumul privat, ca urmare a scaderii ratei somajului de la 7,3% in 2007 la 7,1% anul viitor.
Deficitele de forta de munca devin un fenomen tot mai des intalnit, astfel ca majorarile salariale s-ar putea accentua, mai ales in 2008. Cu toate acestea, "cresterea sustinuta a productivitatii muncii va limita avansul costurilor unitare cu forta de munca si va contribui la contracararea presiunilor inflationiste", potrivit Comisiei Europene. Inflatia in zona euro se va plasa la 2% in 2007, urmand sa avanseze la 2,1% in 2008 si sa revina la 2% in 2009, niveluri usor mai ridicate decat cele anticipate in primavara acestui an.
BCE anticipeaza o accelerare a inflatiei in urmatoarele luni ca urmare a cresterii preturilor la alimente si petrol, dar, desi institutia pastreaza o pozitie precauta, analistii apreciaza ca anul 2007 nu va mai aduce noi majorari ale dobanzii de referinta.
Cele mai mari riscuri la adresa cresterii economice sunt reprezentate de limitarea globala a creditarii si de incetinirea cresterii economice in State.
La nivelul UE, Comisia anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 2,9%, peste ritmul de 2,8% estimat in septembrie. Pentru 2008, CE a revizuit in sadere previziunea, de la 2,7% la 2,4%.
Saptamana trecuta, piata europeana de actiuni a consemnat cel mai dramatic declin saptamanal din luna iulie, cele mai mari scaderi fiind inregistrate de banci.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 3,3% saptamana trecuta, cel mai accelerat declin din iulie. Indicele Stoxx 50 a pierdut 2,9%, in timp ce Euro Stoxx 50 a consemnat o scadere de 2,6%. Indicii nationali s-au aflat in scadere in 15 din 18 piete vest-europene saptamana trecuta.
La randul lor, actiunile americane au atins cel mai scazut nivel din doua luni la finalul saptamanii trecute in urma cresterii numarului de banci care inregistreaza pierderi legate de criza sectorului creditelor subprime. Indicele S&P a scazut cu 3,7% saptamana trecuta, pana la 1.453,70 puncte, cel mai scazut nivel din 10 septembrie. Indicele Nasdaq a scazut cu 6,5%, cel mai dramatic declin din aprilie 2002.

BERD: criza creditelor va afecta Si Europa de Est
Criza pietelor financiare internationale ar putea afecta cresterea pe termen lung a Europei de Est, cat si a statelor fost sovietice, fiind necesare reforme structurale suplimentare, a declarat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, potrivit Budapest Business Journal. Cresterea celor 29 de tari aflate in tranzitie ar putea atinge un record de 7,0% in 2007, fata de 6,9% in 2006, dar va incetini la 6,1% in 2008. Sunt necesare masuri suplimentare in sensul intaririi sistemului financiar si stimularii activitatii antreprenoriale, sustine BERD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO