Business Internaţional

Cresterea economica sanatoasa din Polonia se reflecta in cotatiile bursiere

20.05.2004, 00:00 21

Profiturile  combinate ale companiilor listate la Bursa de Valori din Varsovia (WSE) au crescut cu 280% in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, scrie Warsaw Business Jornal.
Veniturile cumulate ale companiilor listate la WSE au crescut cu peste 14%  pana la o valoare de 8,3 mld. dolari. Asemenea rezultate au fost posibile in primul rand datorita ritmului dezvoltarii economice, care a atins un nivel de crestere de 6% pe parcursul primului trimestru. Analistii pietei au precizat ca cel mai mult de castigat au avut companiile mari listate la WSE, veniturile totale ale companiilor care intra in componenta indicelui principal al bursei, WIG 20, depasind 560,5 mil. dolari, valoare cu 205% mai ridicata decat cea inregistrata in primele trei luni ale anului trecut. Cele 183 companii listate la WSE care au publicat pana in prezent rapoartele pe primul trimestru au inregistrat o crestere medie de 14,3%, cele mai mari aprecierei apartinand companiilor Computerland (47,7%), Cersanit (37,6%) si KGHM (33,2%)..
Carnea si bursa
Polonia face parte din grupul de tari care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai. Una din ironiile aderarii este ca acest proces de largire a UE in loc sa deschida drumul companiilor mari producatoare de carne in vederea consolidarii pe pietele locale prin achizitii(asa cum se asteptau majoritatea analistilor), se pare ca producatorii locali incep sa-si consolideze afacerile pe pietele din vestul Europei.
In ultima perioada,  multe articole aparute in presa europena s-au concentrat pe subiectul exporturilor Poloniei care au inregistrat o crestere semnificativa in sectorul produselor alimentare, pe masura ce mari operatori de retail precum Auchan, Metro si Tesco , si-au exprimat intentiile de a-si majora exporturile din Polonia. Potrivit analistilor,  jucatorii vest - europeni incearca sa se protejeze fata de hypermarketurile cu preturi competitive ale vecinilor central - europeni.  Ca urmare a acestui lucru,  in viitorul apropiat nu sunt de asteptat investitii straine pe piata poloneza, spun consultantii, companiile straine fiind preocupate  sa-si intareasca pozitiile de pe pietele locale.
Analistii au recomandat investitorilor sa urmareasca, intre companiile listate la Bursa din Varsovia,  cei mai mari producatori polonezi de carne, ZM Duda (o afacere de afmilie) si Sokolow (controlata de compania finlandeza HK Ruokatalo). Cotatia actiunilor ZM Duda a crescut cu 90% de la inceputul anului. In acelasi timp, in ianuarie, Wiktor Stanislawski, director in cadrul Sokolow, estimase o crestere a exporturilor de 30 - 40% in acest an, urcand valoarea totala a exporturilor pana la 48 mil. dolari. Animex, subsidiara companiei americane Smithfield Foods, a raportat pentru primul trimestru o crestere a vanzarilor din exporturi de 45%, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.
In acelasi timp, jucatorii vest - europeni iau pozitii de parare. Compania Danish Crown incorporeaza compania britanica Flagship Foods in cadrul subsidiarei sale, Tulip, in vederea crearii unuia din cele mai mari grupuri alimentare din Marea Britanie.
"Intr-o piata din ce in ce mai competitiva este crucial sa fim intr-o pozitie care sa ne permita sa producem produse de calitate la cel mai bun pret" a declarat Graham Roach, directorul executiv al Flagship Foods.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO