Business Internaţional

Cresterea preturilor la alimente, bucuria fermierilor

17.03.2008, 21:08 15

Indiferent de ce Dennis Miller, unul dintre milioanele de fermieri din Statele Unite, se va hotari sa cultive anul acesta in ferma sa, va exista cerere la nivel mondial. Pretul graului aproape ca s-a dublat in ultimele sase luni, rezervele de porumb sunt pe terminate, la fel ca si cele de floarea-soarelui, soia sau rapita, scrie International Herald Tribune.
"Pentru prima oara in multi ani avem ocazia sa fim optimisti", a declarat Miller.
Insa cresterea preturilor la alimente, motivul care il bucura pe Miller, provoaca panica in alte regiuni ale lumii. Spre exemplu in Lagos, capitala Nigeriei, Abel Ojuku, unul dintre localnici declara ca a trebuit sa renunte la paine, aceasta devenind mult prea scumpa ca sa si-o mai poata permite.
"Daca inainte imi permiteam sa cumpar trei paini, acum trebuie sa ne multimim doar cu una", a declarat Ojuku.
Peste tot in lume preturile la alimente cresc extrem de rapid. Iar daca aceasta crestere va fi una de lunga durata, va deveni una dintre principalele probleme cu care se va confrunta economia mondiala.
Sunt o multime de factori care contribuie la cresterea preturilor, insa cel mai important il reprezinta cresterea extrem de rapida a cererii. In ultimii ani, statele emergente au inregistrat o crestere economica de peste 7% pe an, ceea ce depaseste cu mult standardele de crestere inregistrate de-alungul timpului.
Cresterea cererii inseamna ca sute de milioane de oameni, pentru prima data in viata, au atins nivelul unui trai decent, si implicit au acum o dieta adecvata. Aceasta crestere a cererii duce intr-un final la cresterea preturilor la produsele agricole de baza.
Peste tot in lume, productia agricola atinge cote maxime. Pentru exporturile agricole din Statele Unite, de exemplu, se preconizeaza anul acesta o crestere de 23%, atingand astfel nivelul de 101 miliarde de dolari, un nivel record chiar si pentru economia americana. Aceasta crestere a productiei survine celui mai mare consum inregistrat in ultimele decenii, rezervele mondiale fiind aproape epuizate.
"In ziua de azi, toti vor sa manance precum americanii", a declarat Daniel Basse, analist in cadrul firmei de consultanta AgResource, din Chicago. "Ca sa si ajunga s-o faca insa, am avea nevoie de inca vreo doua sau trei planete pentru a putea produce atata", a adaugat Basse.
In ciuda situatiei asemanatoare de la inceputul anilor 90, investitorii mizeaza acum ca aceasta situatie va fi una de durata, investind astfel masiv in dezvoltarea agriculturii.
Daca acest trend se mentine, cel mai probabil economia Statelor Unite va avea serios de suferit de pe urma acestei evolutii. Cresterea preturilor la alimente a determinat deja cresterea inflatiei din Statele Unite, reamintind astfel de perioada inflationista din anii '70.
Iar majorarea preturilor ar putea deveni o problema si mai serioasa pentru celelalte economii din lume. Deja in unele state care au inregistrat cresteri ale preturilor la alimente s-au intensificat tensiunile sociale, avand loc chiar manifestatii de strada in acest sens, oamenii fiind nemultumiti de cresterea preturilor, care ii priveaza de unele alimente.
Pe termen lung insa rezervele de alimente s-ar putea suplimenta. S-ar putea utiliza mai mult pamant pentru agricultura, iar tehnicile invechite de cultivare ar putea fi imbunatatite. Mai mult decat atat, cresterile preturilor ar putea forta o reducere a consumului. Ramane totusi intrebarea daca aceste schimbari vor fi suficiente pentru ca oferta si cererea sa atinga un punct de echilibru.
"Toata lumea incearca sa-si dea seama ce va fi daca preturile vor ramane ridicate de acum incolo", a declarat Joseph Glauber, directorul economic al Ministerului Agriculturii din SUA.
Intr-un moment in care economia Statelor Unite se indreapta din ce in ce mai mult catre o recesiune, fermierii sunt in culmea fericirii. Conform statisticilor ministerului american al agriculturii, profiturile fermierilor vor fi cu pana la 50% mai mari decat nivelurile medii inregistrate in ultimii zece ani. Nivelul ridicat al investitiilor in agricultura face ca pretul pamantului destinat agriculturii sa creasca, ceea ce va trezi din nou optimismul fermierilor americani.
Orzul se vinde la un pret de 6,40 de dolari/busel, o unitate de masura specifica tranzactiilor cu cereale pe piata americana, echivalenta cu 21,7 kilograme. Pretul soiei a crescut de la 8,50 de dolari/bushel, nivel inregistrat in august anul trecut, la 12,80 de dolari/busel.
Singura problema a fermierilor o reprezinta insa cresterea costurilor de productie. Preturile la petrol si la ingrasaminte au crescut extrem de mult in ultima perioada, fermierii temandu-se ca profitabilitatea la hectar ar putea fi afectata de aceste cresteri.
Preturile cerealelor aproape ca s-au triplat in ultima perioada, in special din cauza secetei din Australia si a recoltelor slabe din alte regiuni ale lumii, precum si din cauza cresterii cererii pentru produsele fainoase. In ultimii sapte ani, cererea de grau a depasit cu mult productia, rezervele de cereale fiind aproape pe terminate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO