Business Internaţional

Cresterea rapida a preturilor alimentelor a luat prin surprindere statele din Asia

21.04.2008, 14:21 18

Cresterea preturilor a scapat de sub control ca urmare a scumpirii alimentelor, aceasta este impresia generala creata in majoritatea statelor asitatice, scrie International Herald Tribune.
Guvernele apeleaza la toate masurile disponibile, de la reducerea exporturilor de orez la controlarea preturilor la energie si alimente, toate aceste masuri fiind luate pentru temperarea inflatiei.
Economistii bancii americane de investitii Lehman Brothers au identificat nu mai putin de 48 de astfel de masuri comerciale si fiscale, adoptate in majoritatea statelor asiatice de la inceputul anului si pana in prezent pentru combaterea acestui soc inflationist. Bancile centrale retrag masiv de pe piata lichiditati, ceea ce face ca monedele sa se aprecieze.
Chiar si asa insa, majoritatea bancilor centrale din Asia au reactionat prea tarziu la fenomenul de crestere a preturilor. Preturile au crescut cu pana la 20% fata de anul trecut in Vietnam, iar in China si Indonezia preturile sunt cu 8% mai ridicate decat cele din 2007. Inflatia din Singapore se afla aproape de recordul inregistrat in urma cu 26 de ani, in timp ce inflatia din India continua sa creasca ingrijorator de repede pentru oficialii de la New Dehli.
"Viitorul economic la nivel global este unul cat se poate de ingrijorator", a declarat Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale din China. "Exista numeroase riscuri pentru cresterea economica din 2008", a adaugat el.
Daca intr-adevar economia globala se apropie de pragul unei eventuale rece-siuni, pretul materiilor prime ar putea scadea de asemenea, cu atat mai mult cu cat anul acesta fermierii au insamantat masiv pentru a profita de cresterea extrem de mare a preturilor la produsele agricole. Multi analisti sunt de parere ca statele din Asia suporta acum consecinta politicilor lor monetare din ultimii ani, considerate mult prea lejere, care au permis mentinerea ratelor de schimb valutar la un curs nereal. Daca tinem cont de aceasta perspectiva, putem spune deja ca bancile centrale au pierdut ocazia pentru a interveni pentru stoparea cresterii inflatiei.
"Efectele secundare ale politicilor monetare adoptate pana in prezent abia incep sa se resimta in unele state din Asia, ceea ce reflecta faptul ca cererea interna din aceste state a ramas in continuare ridicata", a declarat David Burton, directorul Fondului Monetar International pe regiunea Asia.
La cresterea preturilor pentru materiile prime agricole contribuie si diminuarea suprafetelor terenurilor arabile in detrimentul zonelor urbane, situatie cu care se confrunta in special statele cu o economie emergenta, precum China si India. "Ceea ce difera fata de alte crize inflationiste din trecut este faptul ca acum, factorii inflationisti sunt mult mai complecsi si mai bine inradacinati in economiile statelor asiatice", a declarat unul din analistii Lehman Brothers din Hong Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO