Business Internaţional

Crevetii, motiv de razboi comercial

06.10.2003, 00:00 32



In ultimii doi ani, americanii au consumat creveti mai mult decat orice alt "aliment" provenit din ocean. Cu toate acestea, industria americana a crevetilor nu are motive sa se bucure.



Producatorii din industria crevetilor din opt state americane au initiat o actiune in justitie pentru cu scopul de obtine impunerea de taxe ce ar oferi o protectie impotriva cresterii necontrolate a importurilor de creveti. In timp ce aceste importuri au facut din creveti una din cele mai apreciate feluri de mancare din SUA, producatorii americani s-au trezit ca afacerile lor merg mai prost ca niciodata.



Procesul initiat poate afecta insa relatiile Statelor Unite cu cei mai importanti parteneri comerciali din Asia, printre care se numara Thailanda, Vietnam si India. O decizie luata la inceputul anului de catre Departamentul de Comert american privind introducerea unei taxe de 64% la importurile de peste pisica a starnit protestele Vietnamului, care in anul 2000 incheiase o tranzactie bilaterala care ii permitea accesul neristrictionat pe piata americana.



" Este total nedrept ca Statele Unite sa insiste asupta libertatii comertului si asupra deschiderii pietelor vietnameze in timp ce exporturile vietnameze sunt supuse unui asemenea regim," a declarat Tony Foster, reprezentant al intereselor Vietnamului in Camera de Comert americana.



In ultimii ani, Thailanda, Vietnam, China, precum si alte tari asiatice au dezvoltat importante ferme de creveti care opereaza la costuri foarte reduse. Importurile americane de creveti s-au dublat din 1996 si pana in 2002, si au crescut cu aproape 14% in prima jumatate a anului 2003, in timp ce productia autohtona a ramas la acelasi nivel. In 2001, crevetii au depasit pestii ton pentru prima data in istorie din punct de vedere al preferintelor culinare americane, fapt care explica in prezent suma de 3,4 mld. $ a importurilor de creveti. Ca efect, in prezent pretul crevetilor a ajuns jumatate din cel inregistrat in 1998, de la 6$ la numai 3$ pe livra.



Anul trecut, industria americana de pescuit a fost salvata numai de un ajutor federal in suma de 35 milioane de $.



Producatorii spera ca Departamentul de Comert american va impune o taxa ridicata asupra importurilor, caz in care preturile vor creste la valori acceptabile. Desi considerat de Organizatia Mondiala a Comertului ca ilegal, amendamentul Byrd, care stipuleaza ca incasarile aferente taxelor practicate asupra productiei de dumping sa fie distribuite producatorilor autohtoni, a adus pana in prezent venituri importante industriei de pescuit. Cu toate acestea , acest avantaj ar putea fi pierdut intr-un viitor foarte apropiat.



Intre timp, distribuitorii americani de creveti raman cei mai importanti aliati ai porducatorilor asiatici. Avand in vedere faptul ca aproape 85% din piata de creveti e acoperita numai din importuri, o crestere a tarifelor ar periclita puternic stocurile unor lanturi de restaurante americane, precum Darden's Red Lobster.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO