Business Internaţional

Criza bancilor se ascute in Marea Britanie

18.09.2007, 16:54 29

Actiunile bancii britanice Northern Rock, creditorul ipotecar care saptamana trecuta a contractat un imprumut de urgenta de la Banca Angliei pentru a putea face fata retragerilor masive de depozite din partea clientilor, au atins minimul ultimilor sapte ani, scrie Bloomberg.
Valoarea actiunilor Northern Rock a scazut ieri cu aproximativ 40% la bursa din Londra.
Astfel valoarea de piata a bancii, cel de al patrulea mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a ajuns la 1,2 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde de euro).
Analistii bancii de investitii J.P. Morgan estimasera pretul de tranzactionare la un nivel maxim de 370 de pence/actiune pentru sedinta bursiera de ieri.
Sute de clienti nu au luat in seama asigurarile pe care directorul executiv al Nothern Rock, Adam Applegarth, le-a facut, spunand ca depozitele clientilor se afla in perfecta siguranta, acestia retragand aproximativ 2 miliarde de lire sterline (2,9 miliarde euro), ceea ce inseamna aproximativ 8% din totalul depozitelor bancii.
Northern Rock a contractat un imprumut de urgenta de la Banca Angliei deoarece se bazeaza mai mult pe pietele de capital pentru a se finanta, si nu pe depozitele clientilor, 73% din venituri fiind acoperite din imprumuturile de la alte banci.
Prabusirea pietei ipotecare subprime din Statele Unite a dus la cresterea costurilor pentru imprumuturi si la acordarea de imprumuturi doar pentru cei mai siguri clienti.
Actiunile creditorului, care au pierdut 31% din valoare la sfarsitul saptamanii trecute, au ajuns la o cincime din recordul inregistrat in februarie anul acesta.
In luna iunie banca avea aproximativ 24,4 miliarde de lire sterline (35,4 miliarde de euro) in depozite de la clientii persoane fizice.
Portofoliul de credite ipotecare al Northern Rock, de aproape 100 de miliarde de lire, ar putea fi vandut altor banci din Marea Britanie, scrie The Sunday Telegraph. Printre bancile interesate se afla si HSBC Holdings, Lloyds TSB Group, Barclays, precum si Royal Bank of Scotland.
Bradford & Bingley, precum si Alliance & Leicester, alte doua banci britanice care se bazeaza pe imprumuturile de pe piata interbancara si nu pe depozitele clientilor pentru a finanta creditele ipotecare, au inregistrat scaderi pe bursa la sfarsitul saptamanii trecute. Valoarea actiunilor Bradford & Bingley a scazut cu aproximativ 7,7%, inregistrand cel mai mare declin din 2000 pana in prezent, atingand nivelul de 329,75 pence/actiune. Valoarea actiunilor Alliance & Leiceste a scazut cu 6,9%, atingand nivelul de 873 pence/ actiune.
53% din veniturile Bingley, care acorda unul din cinci credite ipotecare din Marea Britanie, provin de pe piata interbancara; in proportie similara fiind acoperite si veniturile celor de la Alliance & Leicester.
Valoarea creditorilor ipotecari britanici a scazut de la inceputul anului cu mult mai mult decat valoarea bancilor comerciale: Northern Rock a scazut 63%, Bradford & Bingley 30%, iar Alliance & Leicester a pierdut 23%.

Presiune pe lira
Lira sterlina a scazut sub doi dolari pentru prima data in decurs de aproape trei saptamani in conditiile in care ieri, pentru a treia zi, cei care aveau depozite la banca Northern Rock s-au grabit sa-si retraga economiile, ceea ce a impins valoarea actiunilor bancii britanice pana la cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, scrie Bloomberg. Lira se tranzactiona la un pret de 1,9963 dolari/lira ieri dimineata. Fata de euro, lira a fost tranzactionata la 69,45 pence/euro. Moneda britanica a atins in acelasi timp cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni in raport cu moneda unica europeana dupa ce Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane, a declarat ca Marea Britanie se confrunta cu probleme mai mari legate de sectorul creditelor ipotecare si sectorul bancar decat SUA. (Catalina Apostoiu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO