Business Internaţional

Criza datoriilor suverane, amplificată de corupţie. România în fruntea ţărilor "corupte"

Criza datoriilor suverane, amplificată de corupţie. România în fruntea ţărilor "corupte"

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

01.12.2011, 15:18 656

Neputinţa Guvernelor de a stăvili munca la negru şi evaziunea fiscală este unul dintre factorii crizei datoriilor suverane în Europa, susţine raportul anual al Transparency International (TI), privind indicele de percepţie asupra corupţiei.

Potrivit documentului citat, corupţia a adâncit criza datoriilor, mai cu seamă în Italia şi Grecia.

Potrivit indicelui TI pe o scară de la 0 (cea mai mare corupţie) la 10 (corupţie zero), Italia a obţinut nota 3,9, (locul 69 între cele 182 de ţări analizate) iar Grecia 3,4 (locul 80). Germania ocupă locul 14 în lume, locul 1 fiind ocupat de Noua Zeelandă, cu o notă de 9,5, urmată de Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) şi Suedia (9,3). România ocupă locul 75 în clasament 3,6 puncte, la egalitate cu China), însă, între ţările UE se află doar înainte Greciei şi a Bulgariei (3,3 puncte).

Clasamentul realizat de TI reflectă nu corupţia reală, ci percepţia asupra corupţiei, iar datele sunt culese prin 13 instituţii internaţionale, între care Banca Mondială sau Forumul Economic Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO