Business Internaţional

Criza de pe piata imobiliara din SUA apasa greu asupra dolarului si a burselor

Criza de pe piata imobiliara din SUA apasa greu asupra dolarului si a burselor

Click pentru imaginea intreaga

12.07.2007, 20:51 51

Moneda unica europeana a atins marti un maxim istoric de 1,3725 dolari pe unitate. Cotatia lirei sterline a urcat la 2,0246 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani. Dolarul a coborat si in raport cu moneda japoneza cu 0,96%, fiind evaluat la 122,16 yeni pe unitate.
"Dolarul este o epava, vom resimti ani buni efectele economice ale declinului monedei", a declarat Peter Schiff, presedintele fondului Euro Pacific Capital.
In ultimul an, Banca Centrala a Statelor Unite (Fed), nu a modificat dobanda de referinta, cu toate ca multi economisti si investitori au mizat ca ritmul lent de dezvoltare economica va determina scaderea acesteia.
"Rata ridicata a dobanzii si vanzarile scazute au tendinta de a speria investitorii", declara Damon Barglow, consilier la Eastern Investment Advisors. "Urmeaza o perioada grea pentru consumatori, forta care sustine economia", adauga el.
De cealalta parte, Banca Centrala Europeana, a majorat regulat rata dobanzii, aceasta fiind estimat sa ajunga la 4,25% in luna octombrie, de la 4% in prezent. Aceeasi strategie este abordata si de Banca Angliei, care a majorat saptamana trecuta dobanda la 5,75%, un maxim pentru ultimii sase ani.
Schiff declara ca starea precara a economiei Statelor Unite poate determina devalorizarea accentuata a dolarului comparativ cu euro. El estimeaza ca se va putea ajunge la situatia cand se vor pati 2,5 sau chiar 3 dolari pentru un euro.
Analistii sunt de parere ca investitorii si-au pierdut interesul pentru moneda americana si datorita dobanzii mici oferite pentru depozilete in dolari comparativ cu cele in alte monede.
"Scaderea cotatiei dolarului a devenit o masura de evitare a riscului. Problemele privind creditele ipotecare cu grad ridicat de risc nu s-au incheiat", a declarat Stephen Butler, director pentru tranzactii valutare la compania Scotia Capital din Toronto.
Compania Standard & Poor's a anuntat ca va reevalua in sens negativ datorii in valoare de peste 12 miliarde de dolari, ce au la baza imprumuturi ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite.
Cotatia monedei europene a crescut sustinut de la valoarea initiala de 0,82 dolari in octombrie 2000 pana la maximul istoric atins marti de 1,37 dolari.
Devalorizarea dolarului va determina o crestere a preturilor in Statele Unite pentru produsele europene, sau pierderi ale producatorilor care vor sustine pretul produselor in dolari neschimbat.
Moneda americana a suferit o depreciere de 0,96% si in raport cu moneda japoneza, ajungand la 122,16 yeni pe unitate, consemnand cel mai abrupt declin de la sfarsitul lunii martie. Deprecierea se datoreaza investitorilor precauti a caror sursa de capital o reprezinta imprumuturile in moneda japoneza.
Actiunile companiilor de constructii au atins minimul din ultimii patru ani, dupa ce compania D.R. Horton, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Statele Unite ale Americii, a anuntat pierderi in ultimul trimestru al anului cauzate de scaderea cererii. Sears Holdings, cel mai mare operator de magazine din Statele Unite, a inregistrat cele mai mari pierderi din 2003 incoace.
Indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 1,4%, ajungand la valoarea de 1510,12 puncte. Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 1,1% pana la valoarea de 13.501,7 puncte, iar NASDAQ Composite a pierdut 1,2%, ajungand la valoarea de 2.639,16 puncte. Atat pentru indicele Standard & Poor's 500 (S&P 500) cat si pentru NASDAQ Composite, scaderile inregistrate marti sunt cele mai mari din ultima luna, fiind motivate de puterea scazuta de cumparare.
Profiturile pe bursa au fost diminuate si de cresterea pretului la petrol peste 53 de euro pentru un baril.
Moneda europeana va fi adoptata de Cipru si Malta incepand cu 1 ianuarie 2008, ridicand numarul tarilor de circulatie la 15.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO